Solarna energija u Srbiji i zemljama regiona

Foto: MT-KOMEX

Solarna energija ostvarila je značajan razvoj poslednjih godina, a samo u Evropskoj uniji zabeležena je stopa rasta od preko 40 odsto.

Globalno posmatrajući, zemlje su na prošlogodišnjoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP28) postavile ambiciozan cilj o utrostručenju kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine. Uzimajući to u obzir, treba istaći rezultate godišnjeg izveštaja pod nazivom Obnovljivi izvori energije 2023, koji je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Koliki značaj za postizanje ovakvog cilja ima solarna energija, potvrđuju činjenice da solarni kapaciteti čine tri četvrtine ukupnih kapaciteta obnovljive energije.

Kada je reč o Republici Srbiji, na zvaničnom sajtu Elektrodistribucije Srbije nalaze se registri koji pružaju uvid u informacije o priključenim solarnim elektranama i kupcima-proizvođačima u našoj zemlji. Registar priključenih elektrana koje koriste obnovljive izvore energije (ažurirano 14. juna), pokazuje da ima 375 ovakvih elektrana ukupne instalisane snage 254.936,09 kW. Od tog broja preko 160 čine solarne elektrane.

U Registar kupaca-proizvođača, koji nije domaćinstvo ili stambena zajednica (ažurirano 13. juna), upisano je 834 ovakva kupaca-proizvođača, čija je ukupna instalisana snaga 35.066,03 kW. Kada je reč o Registru kupaca-proizvođača koji je stambena zajednica (ažurirano 7.  februara), upisane su tri stambene zajednice, koje imaju ukupnu instalisanu snagu 69,5 kW. Na kraju, Registar kupaca-proizvođača koji je domaćinstvo (ažurirano 13. juna), uključuje 2.347  domaćinstva sa ukupnom instalisanom snagom 19.064,48 kW.

 U FOKUSU:

Kako se navodi na sajtu Elektrodistribucije Srbije, u proteklih godinu i po, broj kupaca-proizvođača električne energije je povećan za oko sedam puta. U ovom trenutku ukupna instalisana snaga priključenih kupaca-proizvođača iznosi oko 52 MW, a veliki broj zahteva za nova priključenja je u obradi. U trenutku iznošenja podataka, 21. maja 2024. godine, bilo je 1.588 zahteva kupaca-proizvođača iz industrije za priključenje, odnosno 415,6 MW solarnih kapaciteta, kao i 437 zahteva domaćinstava i četiri stambene zajednice. Kada je reč o solarnim elektranama, Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je 28. maja 2024. godine da je u tom mesecu ukupan kapacitet na mreži prvi put premašio 100 MW.

Zemlje regiona 

Foto-ilustracija: Unsplash (Evgeniy Alyoshin)

Bosna i Hercegovina – Prema dostupnim podacima postavljeno je ukupno 1.671 proizvodni objekat. U registru Regulatorne komisije za energiju navode da se u Federaciji Bosne i Hercegovine proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana odvija u 1.082 proizvodna objekta sa ukupnom instalisanom snagom od 128,451 MW i očekivanom godišnjom proizvodnjom od 231.517,66 MWh. U Republici Srpskoj priključeno je ukupno 589 malih solarnih elektrana, pokazuju raspoloživi podaci dostavljeni od strane nadležnih operatera distributivnog sistema. Od ovog broja malih solarnih elektrana 47 su kupci-proizvođači, a ukupna snaga ovih objekata iznosi oko 102 MW. 

Republika Crna Gora – U ovom trenutku ima više od 4.200 kupaca-proizvođača, odnosno 43.500 KWp ili 43,5  MW instalisane snage fotonaponskih panela na krovovima domaćinstava i privrednih objekata na teritoriji Crne Gore.

Priredila Katarina Vuinac

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala  AGOSOLARNA ENERGIJA I OIE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti