Od 2026: Srbija prelazi na strože upravljanje otpadnim vodama

Foto-ilustracija: Unsplash (kerem-karaarslan)

S obzirom na nadolazeće regulatorne promene, srpski privrednici suočavaju se sa važnim zadatkom koji će imati značajan uticaj na životnu sredinu.

Od januara 2026. godine, svaki poslovni akter koji tokom proizvodnje generiše otpadne vode biće obavezan da ih prečisti pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije ili prirodne vodene tokove. Ova obaveza dolazi kao deo šireg napora da se unapredi kvalitet životne sredine i očuvaju vodni resursi, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Uredba o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vodi postavila je stroge standarde koji moraju biti ispoštovani, i neće biti tolerancije za odstupanja nakon isteka predviđenog prelaznog perioda. Resorno ministarstvo apeluje na privrednike da iskoriste preostalo vreme za prilagođavanje i uspostavljanje neophodnih postrojenja za predtretman i prečišćavanje otpadnih voda. Ovo ne samo da će pomoći u zaštiti reka i jezera, već će doprineti i opštem poboljšanju ekoloških standarda.

Pročitajte još:

Trenutno se širom zemlje, uz podršku nadležnog ministarstva, realizuju projekti koji uključuju izgradnju novih postrojenja za obradu otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže. Ovakvi projekti su ključni za razvoj zelene infrastrukture i podizanje kvaliteta života građana. Privreda igra ključnu ulogu u ovom procesu, i očekuje se da će svaki privredni subjekt adekvatno doprineti ovom zadatku.

Lokalne samouprave su takođe uključene u ovaj proces, obavezne da propišu lokalne akte o ispuštanju otpadnih voda koji su u skladu sa nacionalnom regulativom. Ovim se želi osigurati da svi učesnici u procesu shvate ozbiljnost svojih obaveza i aktivno rade na njihovom ispunjavanju, kako bi zajedničkim naporima postigli visoke ekološke standarde i očuvali prirodne resurse za buduće generacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti