Kako je Balkan ostao u mraku za 13 minuta?

Foto-ilustracija: Pixabay (Wayne Jackson)

Do havarije na elektroenergetskom sistemu u jugoistočnom delu kontinentalne Evrope 21. juna, došlo je zbog iskakanja dva dalekovoda u roku od 13 minuta, prema rezultatima dosadašnje istrage Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

Zbog toga su bez struje, na oko tri časa, ostali veći delovi Bosne i Hercegovine, skoro cela Albanija i Crna Gora, deo Hrvatske, dok ostatak kontinentalnog evropskog energetskog sistema nije bio značajno pogođen incidentom.

ENSTO-E je saopštio da je neposredno pre incidenta, pogođeno područje uvozilo oko 2.000 MW iz susednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju putem HVDC podmorskog kabla između Crne Gore i Italije (Monita).

„U kratkom vremenskom periodu (u 12:09 i 12:22h), došlo je do dva neočekivana ispadanja nadzemnih vodova. Odmah nakon drugog ispada u 12:22, napon je počeo da pada u širokom području. Ovi padovi napona su se nastavili dok nisu dostigli tako niske nivoe da su izazvali visoke struje i dalje niske napone na mnogim linijama u regionu. To je aktiviralo zaštitne uređaje da isključe ove linije, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od kontinentalnog evropskog energetskog sistema. Pogođeno područje je nastavilo da beleži pad napona, kao i pad frekvencije. Na kraju, to je dovelo do nestanka struje u pogođenom području“, navode iz ENTSO-E i pri tome detaljno opisiju šta je istragom otkriveno.

Pročitajte još:

Redosled događaja

Sve je krenulo u 12:09h kada je 400 kV linija Ribarevine – Podgorica2 u Crnoj Gori ispala zbog kratkog spoja, što nije izazvalo veće probleme.

Potom je u 12:22h, 400 kV linija Zemblak – Kardia između Albanije i Grčke ispala takođe zbog kratkog spoja. Ova dva ispada su dovela do (N-2) incidenta sa nekoliko povreda sistema u pogledu opterećenja linija i napona.

U 12:24h, zbog nastavka pada napona u regionu, nekoliko linija se isključilo jedna za drugom, zbog zaštite od podnapona i prenapona, što je izazvalo razdvajanje sistema. Kaskadno ispadanje elektroenergetskih linija brzo je dovelo do kolapsa napona i prekida snabdevanja električnom energijom u pogođenom području. Napon je nastavio da opada do nule, dok se na drugoj strani linije razdvajanja vratio na normalan nivo.

O ovome se vodi istraga u skladu sa zakonskim okvirom prema Uredbi Komisije (EU) 2017/1485, gde su Nacionalne regulatorne agencije i ACER pozvani da se pridruže TSO-ima u Ekspertskom panelu.

U skladu sa odredbama pomenute Uredbe, ENTSO-E će predstaviti rezultate istrage Grupi za koordinaciju električne energije i naknadno ih objaviti nakon završetka analize.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti