Nemačka: Do klimatske neutralnosti uz zeleni vodonik

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Nemačka se obavezala da će postići klimatsku neutralnost do 2045. godine, a u tom procesu značajnu ulogu imaće zeleni vodonik.

Nemačka Vlada i nekoliko pokrajinskih vlada opredelile su 4,6 milijardi evra za ukupno 23 projekta zelenog vodonika koji se tiču proizvodnje, implementacije inovativnih rešenja za skladištenje i poboljšanja transportne infrastrukture zelenog vodonika, navodi se u saopštenju Nemačkog federalnog ministarstva ekonomskih poslova i klimatske akcije.

U planu je izgradnja postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika kapaciteta 1,4 GW koja će se napajati iz obnovljivih izvora energije i transportovati 1.800 tona zelenog vodonika godišnje. Projekti uključuju i rešenja za njegovo skladištenje kapaciteta 370 GWh, kao i izgradnju 2.000 km neophodne infrastrukture.

Prema rečima ministra ekonomskih poslova i klimatske akcije, Roberta Hebeka, finansiranjem ovih projekata Nemačka pravi veliki korak ka klimatski neutralnoj i održivoj ekonomiji u Evropi i šire.

On je naglasio da će snažna infrastruktura za vodonik igrati ključnu ulogu u dekarbonizaciji nemačke industrije i energetskog sektora, a da će vodonični cevovodi postati arterije industrijskih centara, stvarajući preduslove za klimatski neutralan privredni rast.

Pored državnog finansiranja, Evropska unija će obezbediti deo sredstava, dok će kompanije uključene u projekte dodati još 3,3 milijarde evra. Očekuje se da će cela investicija do 2030. godine dostići ukupno 7,9 milijardi evra.

Pročitajte još:

U planu i intenziviranje uvoza zelenog vodonika

Federalno ministarstvo ekonomskih poslova i klimatske akcije saopštilo je da su dostupni rezultati prvog kruga nadmetanja za uvoz zelenog vodonika u okviru programa H2Global za period između 2027. i 2033. godine.

U Nemačku će biti uvezeno najmanje 259 hiljada tona zelenog amonijaka što je više od deset odsto nemačke godišnje proizvodnje amonijaka.

„Zaključivanje prvih ugovora o kupovini proizvoda od zelenog vodonika je važan korak ka transformaciji Nemačke kao industrijske baze, postizanju naših klimatskih ciljeva i očuvanju održivih radnih mesta u našoj zemlji”, rekao je Hebek.

On dodaje da su Nemačkoj industriji potrebne velike količine zelenog vodonika i njegovih derivata za dekarbonizaciju privrede, što zahteva uvoz iz Evrope i van nje, kao i domaću proizvodnju vodonika. Uspešna aukcija u okviru H2Global je prvi korak u ovom pravcu, a dalji koraci će uslediti uskoro, napominje ministar.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti