Kinu čeka najveći projekat rudarenja uranijuma po novim metodama

Foto-ilustracija; Unsplash (brice-cooper)

Kina je krenula u veliki poduhvat kako bi ojačala nuklearni energetski sektor izgradnjom najvećeg projekta rudarenja i proizvodnje prirodnog uranijuma, koji se nalazi u Ordosu u Unutrašnjoj Mongoliji – oblast u NR Kini na granici sa Mongolijom, jedna od autonomnih regiona države i pustinjska oblast u kojoj se nalazi i pustinja Gobi. 

Projekat ima za cilj da postavi nove standarde u industriji proizvodnje prirodnog uranijuma, sa naglaskom na zaštiti životne sredine, modernizaciji celokupnog procesa i efikasnim poslovanjem.

Jedna od ključnih inovacija jeste nov metod koji se razlikuje od tradicionalnih rudarskih tehnika jer ne zahteva da se rude iznesu na površinu radi prerade. Umesto toga, uranijum se ekstrahuje kroz zatvorene sisteme koji cirkulišu rastvor za ispiranje ispod zemlje, čime se značajno smanjuje uticaj na životnu sredinu, objašnjeno je na sajtu World Nuclear News (WNN).

Pročitajte još:

Pored toga, projekat koristi najsavremenije tehnologije uključujući automatizaciju, daljinsku centralizovanu kontrolu i analizu velikih podataka. Ovaj projekat učiniće državu konkurentijom na međunarodnom tržištu. Uranijum je ključni element u proizvodnji nuklearne energije u nuklearnim elektranama. U nuklearnim reaktorima, uranijum se koristi kao gorivo kroz proces nuklearne fisije, nakon koje se oslobađaju velike količine energije.

Kao i u svim drugim delovima sveta, i Kini su potrebne velike količine električne energije, naročito ako uzmemo u obzir broj stanovnika i sve grane industrije i proizvodnje koje poseduje. Međutim, prateći globalne napore, i Kina teži smanjenju upotrebe fosilnih goriva, zbog čega se sada odlučila za veliki projekat kada je reč o nuklearnoj energiji, koja je prošle godine činila skoro pet odsto ukupne kineske nacionalne proizvodnje električne energije.

U državi postoji 56 nuklearnih reaktora koji su trenutno u funkciji ili još u fazi izgradnje i planiranja, a da bi podržala ovaj rast, plan je da se snabdevanje uranijuma razdeli na sledeči način: proizvodnja trećine u zemlji, kupovina druge trećine kroz međunarodna partnerstva i kupovinu preostale trećine sa globalnog tržišta, navodi se na WNN.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti