Godinu dana rekordno visokih temperatura u svetu

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Svet se već godinu dana suočava sa rekordno visokim temperaturama gde je globalna prosečna temperatura za svaki mesec bila najviša zabeležena od kada se vrše merenja, saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus.

Maj 2024. godine označio je 12. uzastopni mesec u kojem je prosečna temperatura dostigla rekordnu vrednost sa 0,65°C iznad proseka za period od 1991. do 2020. godine i 1,52°C iznad predindustrijskog proseka.

Od jula 2023. godine, maj je označio 11. uzastopni mesec za koji je globalna prosečna temperatura dostigla ili premašla 1,5°C iznad predindustrijskog nivoa i time čini malo verovatnim da će se ostvariti ambiciozniji cilj Pariskog sporazuma o zadržavanju porasta globalne temperature na 1,5°C u odnosu na predindustrijski nivo.

Prosečna temperatura za poslednjih 12 meseci u svetu je najviša zabeležena, sa 0,75°C iznad proseka od 1991. do 2020. godine i 1,63°C iznad predindustrijskog proseka.

Pročitajte još:

„Šokantno je, ali ne i iznenađujuće što smo stigli do ovog niza od 12 meseci. Iako će ovaj niz rekordnih meseci na kraju biti prekinut, ukupni potpis klimatskih promena ostaje i nema naznaka da će se takav trend promeniti“, rekao je direktor Kopernikusa Karlo Buontempo.

Podaci Kopernikusa slažu se sa najnovijim globalnim klimatskim izveštajem Svetske meteorološke organizacije (SMO) koja upozorava da smo sve bliže pragovima postavljenim u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

SMO predviđa da će globalna srednja temperatura za svaku godinu između 2024. i 2028. biti od 1,1°C do 1,9°C viša u odnosu na predindustrijske vrednosti.

U izveštaju se navodi da postoji 80 odsto verovatnoće da će najmanje jedna godina između 2024. i 2028. privremeno preći 1,5°C, i verovatnoća od 47 odsto da će prosečna globalna temperatura tokom čitavog petogodišnjeg perioda premašiti 1,5°C iznad predindustrijske ere.

“Živimo u vremenima bez presedana, ali takođe posedujemo neviđenu veštinu u praćenju klime i to nam može pomoći u sprovođenju akcija”, rekao je Buontempo i dodao da, ako uspemo da stabilizujemo koncentracije gasova staklene bašte u atmosferi u bliskoj budućnosti, možda ćemo moći da se vratimo na „hladnije“ temperature do kraja veka.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti