Zavod za zaštitu prirode obeležio 76 godina rada

Foto: Jelena Kovačević

Povodom obeležavanja 76. godišnjice Zavoda za zaštitu prirode i Dana Planete, 24. aprila organizovana je proslava na kojoj su se okupili zaposleni Zavoda, predstavnici ministarstava, opštine Novi Beograd, institucija i organizacija koje sarađuju sa ovom institucijom. Svečanost je otvorila Marina Šibalić, v.d. direktora Zavoda. Tom prilikom je rekla da se navršava 76 godina institucionalne zaštite prirode, koja je počela 1948. godine zaštitom Velike i Male Ripaljke kod Sokobanje, da bi danas imali 473 zaštićena prirodna dobra različitih kategorija u Srbiji.

,,Cilj je da do kraja 2024 godine imamo 10 odsto teritorije Srbije pod zaštitom. Svi smo svesni koliko su priroda i zaštita životne sredine značajni za život čoveka, rad i opstanak. Veliki izazov je očuvati i oplemeniti životne vrednosti. Uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, partnera i upravljača radimo na unapređenju prirodnih vrednosti i promociji prirodnih bisera, jer Srbija je prepuna prirodnih bisera. Poseban izazov nam je edukacija – od najmlađih do onih kojima ekologija nije primarna delatnost“, rekla je Šibalić.

Dr Dragana Ostojić, načelnica za zaštićena prirodna dobra Srbije u Zavodu istakla je rezultate istraživanja u protekloj godini za sedam zaštićenih prirodnih dobara. Ukupno za teritoriju Srbije u 2023. bilo je 11 zaštićenih područja, uključujući pokrajinski Zavod, koji je jedan deo uradio, što je doprinelo povećanju površine pod zaštitom, koja sada iznosi 8,62 odsto teritorije. Reč je o zaštiti sedam posebnih prirodnih dobara, sa mnoštovm podataka i temeljnih vrednosti za tri spomenika prirode i četiri predela izuzetnih odlika.

Pročitajte još:

Foto: Borisav Savovski

,,Insitucionalna i zakonska zaštita je započela sa područjima na teritorji Beograda – stabala velike starosti, a zatim slede nova zaštićena dobra, predeli naročite prirodne lepote koji dobijaju utemeljenje u Zakonu 1968 godine. Mi smo proglasili u 2023 godini tri spomenika prirode: Vražji Kamen u opštini Trgovište, prirodna vrednost sa stenovitim piramidama nastale selektivnim delovanjem erozije, odlikuje se i posebnim kulurnim nasleđem, zatim Mrkonjski vis, posebna biomorfološka celina u vidu šiljka u slivu Jablanice, sa arheološkim lokalitetima iz doba rane Vizantije, kao i Dubočka pećina – Gaura mare u istočnoj Srbiji, na kojoj žive posebne četiri vrste palme izuzetne retkosti, a tu je i značajna kolonija slepih miševa. Od predela izuzetnih odlika izdvojila bih predeo Cer, koji proslavlja ove godine 200 godina Cerske bitke koja se odigrala 1914. godine. Planina iznad reke Drine najšumovitije područje, dobila ime po šumi cera, predstavlja osobite nalazište jedne retke vrste koja raste u bukovim šumama i veliko bogatstvo ptičjeg sveta, proglašen kao područje od značaja za ptice – predstavlja 130 različitih vrsta ptica. Značaj ima u istorijskom smislu i uz veliko kulturno bogatstvo“, istakla je Ostojić.

Predstavljen je i početak novog projeka Zavoda, nastalog u saradnji sa Blue Cow List, interaktivna društvenu igru koja ima za cilj edukaciju i promovisanje prirodnih i kulturnih vrednosti Srbije. Posebno za ovu priliku, pripremili su interaktivnu mapu i društvenu igru u formi avanturističke potrage i kviza pod nazivom Topčiderski park – avanturistička potraga.

Foto: Ivan Medenica

Dušan Veljović iz Blue Cow Production je rekao da su napravili društvenu igru na otvorenom, jer kada znate više o mestu koje obilazite i nailazite na posebne ostatke mesta kroz šetnju, stvarate nova iskustva.

,,Doživećete oduševljenje, ponos i zapamtićete šetnju i zavoleti taj deo malo više. Ako vam se ovo sviđa svideće vam se avanturistička potraga i kviz u Topčiderskom parku pronalazeći 15 atrakcija koje se nalaze na listi pomoću mape i kada pronađete atrakciju, tu će vam pomoći kartice na kojima su podaci o lokaciji. Pobednik je onaj koji ostvari najviše poena u kvizu. Naša misija je da ljudi izađu napolje, budu, srećni i otkriju čari koje krije Beograd i prelepa Srbija“, rekao je Veljović.

U okviru pratećeg programa pripremljena je izložba Nova zaštićena područja, kojom su predstavljena područja koja su proglašena zaštićenim u 2023. godini na osnovu stručnog predloga i studija zaštite Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a pored pomenutih to su: PIO Klisura Ćetinje, Ada Ciganlija i Vardenik. Nataša Panić iz Zavoda se povodom godišnjice zahvalila se partnerima i saradnicima koji rade na zaštiti prirode, a Marina Šibalić je dodelila diplome stručnim savetnicima koji ove godine slave 20 godina rada u Zavodu.

Mirjana Vujadinović Tomevski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti