Narodna izreka da na mladima svet ostaje često se čuje, ali čini se da njeno značenje ne shvatamo kako bi trebalo. Naše pogrešne odluke bi trebalo da ispravimo pre nego što mladim generacijama prepustimo donošenje novih rešenja. Budući da često propuštamo to da uradimo, deca nas iznova podsećaju nudeći nam lekcije kao štivo iz kog treba da učimo.
Učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole koji su osnovali kompaniju NiFood ponudili su nam upravo jednu takvu lekciju i tržištu ponudili inovativan, zdrav i ekološki veoma značajan proizvod. O tome smo razgovarali sa Milicom Todorović, menadžerkom marketinga u ovoj kompaniji.
Nakon što su posetili više školskih kabineta i drugih objekata, uočili su da se velika količina hrane baca. Detaljnijim proučavanjem došli su do podatka da u Srbiji čak 770.000 tona hrane godišnje završi kao otpad. Vođeni željom da uzmu učešće u borbi protiv bacanja ovog resursa, istraživali su koje namirnice najčešće završavaju kao otpad i na koji način bi to mogli, makar delom, da zaustave.
U FOKUSU:
- ŠIROM OTVORENA VRATA ZA SARADNJU I UČENJE U FOTONAPONSKOJ INDUSTRIJI
- ZELENI KILOVATI ZA SIGURNO SNABDEVANJE
- ODRŽIV RAZVOJ URBANIZMA I EKOLOGIJE
„Iz ugla ekologije, problem bacanja hrane i njeno završavanje na deponiji ogleda se u činjenici da truljenjem, zbog odsustva posebne obrade, hrana postaje biootpad koji ispušta, između ostalog, i metan. Često se govori o ugljen-dioksidu kao značajnom ekološkom problemu, a zaboravlja se da emisije metana imaju mnogo jači negativan uticaj od CO2“, kaže Milica Todorović.
U ovoj kompaniji marljivim radom došli su do zajedničke ideje da svoj doprinos daju kroz proizvodnju kocke za supu koja čuva životnu sredinu. Ovaj proizvod je jedinstven zbog njegovog prirodnog sastava budući da su među sastojcima trop bundeve i šargarepe, koren i celo povrće celera, paškanata, crnog luka i peršuna, kao i začini biber i lovorov list. Podrazumeva se da u njemu nema veštačkih boja, pojačivača ukusa i mirisa, emulgatora i glutamata.
„Kocka za supu je pogodna za sve uzraste, za osobe sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetičare, vegane, kao i bebe, jer sadrži vitamine A, C i B koji se dobijaju iz tropa bundeve“, kaže Milica.
Proizvod još uvek nije u prodaji zato što učenici rade na poboljšanju njegovih kvaliteta kako bi rok trajanja bio duži. Ipak, već sada imaju u planu proširenje asortimana kada se prilika bude ukazala.
Priredila: Katarina Vuinac
Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE.