Naučnici planiraju da vrate pticu dodo u život

Foto-ilustracija: Pixabay (134213)

Da li je nauka i tehnologija toliko napredovala da je moguće da se izumrla stvorenja zapravo vrate u život? Američka startap kompanija „Colossal Biosciences“ objavila je da planira da pticu dodo sa Mauricijusa makar prividno vrati u život. Ova ptica poslednji put je viđena u 17. veku.

Kako navode u ovoj kompaniji, koja je već krenula da radi na projektu “povratka” izumrlog vunastog mamuta i tasmanijskog tigra, u planu je da ulože 150 miliona dolara u „oživljavanje“ ptice dodo.

Kako bi postigli to što imaju u planu, naučnici su prvo morali da sekvenciraju ceo genom dodoa iz uzoraka kostiju i drugih fragmenata, što je sada i učinjeno. Nakon toga bi se te ključne osobine iz genoma dodoa ponovo sastavile u telu živog rođaka što je u ovom slučaju golub.

Pročitajte još:

Ova genetski izmenjena ćelija se zatim koristi za stvaranje embriona, koji će biti deo žive surogat majke. Naučnici se nadaju da će ptica koja se izlegne ličiti na goluba i dodoa, a cilj je da se izlegne u narednih šest godina.

Stručnjaci ističu da neće biti lako da se stvori „životinja koja ponovo diše“ a da je visoka jedan metar. Oni dodaju da način na koji mogu da kloniraju ovu vrstu, jeste isti pristup koji je korišćen za ovcu Doli, ali da trenutno ne znaju kako to da urade kada su ptice u pitanju zbog složenosti njihovih reproduktivnih puteva.

Veruju da bi ovo istraživanje i projekat mogao da pomogne u naporima za očuvanje drugih ugroženih vrsta širom sveta.

Dodo je poslednji put viđena1662. godine, a kako navode stručnjaci iz ove kompanije, ova ptica je odličan primer vrste koja je izumrla jer su ljudi onemogućili njihov život u prirodnom staništu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti