Poseta predstavnika KfW banke Rudarskom basenu „Kolubara“

04.02.16 rbkolubara.rs

Delegacija Nemačke razvojne banke (KfW) posetila je 4. februara 2016. godine RB „Kolubara“. U okviru posete, predstavnici KfW banke razgovarali su sa predstavnicima JP „Elektroprivreda Srbije“ o realizaciji projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje ugljem“.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Slobodan Mitrović izjavio je da su do sada potpisani ugovori za sva četiri paketa projekta za primenu ekološkog sistema upravljanja kvalitetom uglja, čija je vrednost 74 miliona evra. On je dodao da je realizaciju u zapadnom delu kolubarskog rudarskog basena omogućio kredit KfW-a, a da će do 2017. godine biti realizovan sistem homogenizacije koji će omogućiti da u termoelektranu u Obrenovcu stiže samo ugalj proverenog kvaliteta.

Predstavnici KfW banke podsetili su da KfW banka finansira i revitalizaciju HE „Zvornik“, a istakli su i da je veoma bitna transparentnost svih aktivnosti na projektima čija realizacija je u toku.

Delegacija KfW banke i predstavnici EPS-a obišli su i kop „Tamnava-Zapadno polje“, postrojenja u „Drobilani“ i novo naselje za eksproprisana domaćinstva u Vreocima „Rasadnik“.

U saopštenju RB „Kolubara“ navedeno je da će se kroz projekat „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje ugljem“ omogućiti značajno povećanje procenta iskorišćenja uglja koji odlazi TENT-u, kao i smanjiti emisija gasova sa efektom staklene bašte, ali i povećati zaštita životne sredine. Istaknuto je i da realizacija ovog projekta predstavlja jedan od preduslova za sve projekte zaštite životne sredine u termoelektranama EPS-a, a koji su planirani za kraj naredne i početak 2018. godine.

Sandra Jovićević

foto: rbkolubara.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti