Raspisan Javni poziv za digitalna rešenja za zelenu ekonomiju

    0
    Foto ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

    Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) raspisao je Javni poziv „Digitalna rešenja za zelenu ekonomiju“. Kroz ovaj Javni poziv u formi izazova biće podržane inovativne ideje i poslovni modeli koji primenjuju digitalizaciju u nekom segmentu poslovanja i omogućavaju prelazak na zelenu i cirkularnu ekonomiju. Tri najinovativnija rešenja biće izabrana za nagradu u vrednosti do 5.000 američkih dolara.

    U Javnom pozivu mogu učestvovati privredni subjekti (privredna društva i preduzetnici), ženska preduzetništva i organizacije civilnog društva registrovani u Republici Srbiji. Prijavljena inovativna rešenja mogu biti primenjena u proizvodnim procesima, nabavci, logistici, praćenju proizvoda, odnosima sa kupcima, sektoru prodaje, unapređenju unutrašnje organizacije i ostalom.

    Modernizacija poslovanja kroz upotrebu digitalnih alata je efikasni način za postizanje boljih poslovnih rezultata uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i klimatske promene. Digitalizacija u proizvodnim porcesima, plasiranju proizvoda i prodaji, može imati značajnu ulogu u sistemskoj zelenoj tranziciji privrede i društva. Rezultati digitalizacije privrede najviše će se pokazati kroz optimizaciju proizvodnih procesa: efikasnije korišćenje resursa i energije, produžetak životnog veka proizvoda, bolju dostupnost informacija i umrežavanje privrednih subjekata, ali i kroz smanjenje zagađenja vazduha, otpada i emisije gasova sa efektom staklene bašte – ugljeničnog otiska.

    Cilj Javnog poziva je da motiviše poslovni sektor u Republici Srbiji da ubrza modernizaciju poslovanja kroz digitalizaciju i implementaciju zelenih i cirkularnih poslovnih modela radi podizanja konkurentnosti i povećanja kapaciteta za nove zahteve tržišta. Zelena tranzicija privrede može se ostvariti primenom poslovnih modela cirkularne ekonomije. Tranzicija na održivo zeleno poslovanje zahteva promene u sagledavanju životnog ciklusa proizvoda od: dizajna, materijala, načina proizvodnje, upotrebe proizvoda, mogućnosti popravke i na kraju reciklaže i ponovne upotrebe, odnosno produžetka životnog veka proizvoda.

    Prijave koje prođu tehničku evaluaciju oceniće nezavisna komisija.

    Rok za podnošenje prijava je 21. januar 2022. do 17 časova, za više informacija pogledajte ovde.

    Izvor: Privredna komora Srbije