94 odsto stanovnika protiv novog postrojenja na ugalj u Hrvatskoj na lokalnom referendumu

index

94 odsto glasača juče je glasalo protiv predložene nove elektrane Plomin C na ugalj snage 500 MW na lokalnom referendumu u Hrvatskoj.

Stanovnici pet opština Istarske županije odgovorilo je odlučno „Ne“ na pitanje „Da li ste za izgradnju TE Plomin C na ugalj?“ Ovaj referendum se održao nakon slične uspešne inicijative u jadranskom gradu Ploče 25. januara ove godine, gde je takođe više od 90 posto birača glasalo protiv predloženog postrojenja na ugalj u tom gradu.

“Plomin C je štetan kako za zdravlje ljudi tako i za klimu, skupo će koštati potrošače električne energije, i ometaće Hrvatsku u prelasku na obnovljive izvore energije. Hrvatska vlada i promoter projekta Hrvatska elektroprivreda (HEP) moraju poštovati volju meštana i odmah zaustaviti ovaj projekat“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije/Friends of the Earth Hrvatske. „Ovaj referendum daje priliku da se promeni hrvatski energetski sektor i da naša zemlja postane lider u sferi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“, dodao je on.

izvor: cekor.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti