Partnerstvo održivog razvoja – Ruma i Berzenbrik

Foto: Opština Ruma

Sumiranjem rezultata dosadašnje saradnje, tokom Кonferencije nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i GIZ-a u Beogradu, došlo se do zaključka da Ruma i njen bratski, nemački grad Berzenbrik sada ulaze u novu fazu međusobnih relacija.

Odavno su prevaziđeni stepeni upoznavanja, povezivanja uprava i čelnih ljudi.

Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma i dr Horst Bajer, gradonačelnik Berzenbrika ponovo su se sastali u Beogradu i razgovarali o proširenju saradnje.

Dobri kontakti, zlata vredni, su kraći put do novih investicija, a Кonferencija o rezultatima projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“ je mesto mogućnosti razrade novih ideja. Sledeće godine, već u prvim mesecima Ruma će delegirati svog predstavnika privrede, koji će se predstaviti u Nemačkoj i objasniti zašto se odlučio da investira u Rumu.

Prijateljstvo Rume i Berzenbrika pohvaljeno je i u nemačkoj ambasadi, gde je rečeno da predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić stvara evropsku klimu u svojoj zemlji. Ovo je za naš sajt potvrdio dr Željko Dragić, predsednik Udruženja „Gradimo mostove“, koji je posetio Ambasadu Nemačke u Srbiji, a koji je ujedno i najzaslužniji za bratimljenje dva grada.

Podela nemačkih i naših timova na radionice imala je za cilj razradu projekata, u slučaju Rume vezanih za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Podsetićemo na projekat postavljanja solarnih panela na objekat osnovne škole u Malim Radincima. Prema rečima Dragana Кosanovića, šefa Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, sve je spremno za realizaciju ove ideje.

On dodaje da će sledeći korak u okviru saradnje sa Berzenbrikom biti odlazak rumske delegacije u ovaj grad u Nemačkoj, kako bi na licu mesta prisustvovala otkrivanju ploče sa natpisom Rume kao prijateljskog grada, na ćiriličnom pismu.

Prema rečima dr Željka Dragića, predsednika Udruženja „Gradimo mostove“ , odbornika i predsednika SDP-a u Berzenbriku primerom prijateljstva ova dva grada treba svi da se rukovode. Ruma i Berzenbrik su najbolji ambasadori srpsko-nemačkog društva.

On još kaže da je Berzenbrik jedini grad Donje Saksonije koji je utemeljio prijateljstvo sa srpskim gradom uopšte.

U kabinetima prvih ljudi ova dva grada zaključeno je da će sledeća godina biti u znaku još intenzivnije razmene mladih, ali i kulturne i privredne saradnje.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti