Izrada Federalne strategije životne sredine za narednih deset godina

Foto: http://fbihvlada.gov.ba
Foto: http://fbihvlada.gov.ba

Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo održala je redovan godišnji sastanak s većim brojem organizacija iz nevladinog sektora koje se bave pitanjima iz zaštite životne sredine i upoznala ih o radu i dostignutim rezultatima Federalnog ministarstva u protekloj godini.

Jedan od osnovnih prioriteta ovog Ministarstva je izrada Federalne strategije životne sredine za narednih deset godina.

Na osnovu pregovora koje je ministarka obavila s međunarodnim donatorima, izrada ove strategije će biti realizovana uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) od 500.000 KM, uz tehničku pomoć REC-a za BiH.

Federalna ministarka je prisutne informisala o unapređenju zakonskog okvira u domenu zaštite životne sredine i dobrobiti koju ovi zakoni donose za privredu i građane. Predloženi Zakon o zaštiti okoliša, koji je u parlamentarnoj proceduri, skraćuje proceduru potrebnih dozvola za privredne subjekte, ali i pooštrava zahteve za zaštitu životne sredine i zdravlja građana.

U izradi je novi Zakon o zaštiti zraka, a doneseni su i novi pravilnici kojima je umnogome unapređen proces monitoringa vazduha i ograničenja štetnih emisija.

Federalna ministarka je pojasnila izmene u Zakonu o upravljanju otpadom i izradu novih uredbi koje će unaprediti oblast upravljanja otpadom, te prevenirati i redukovati zagađenja zemlje i vode koje je rasprostranjeno u Federaciji BiH usled nekontrolisanog odlaganja otpada.

U cilju transparentnog rada i utroška budžetskih sredstava, Đapo je prezentovala projekte koje je sufinansiralo resorno Ministarstvo s ciljem poboljšanja rada zaštićenih područja i regionalnih deponija. Prisutni su upoznati i s projektima koje je Federalno ministarstvo predložio za finansiranje iz IPA II sredstava.

Federalna ministarka Đapo je govorila i o izradi Strateške studije uticaja na životnu sredinu za ispitivanje i eksploataciju gasa i nafte, koja se prvi put radi u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o dozvolama koje nisu odobrene usled nekvalitetno i nepropisno urađenih studija uticaja na životnu sredinu, što je naišlo na podršku i odobravanje prisutnih zbog podizanja standarda u pogledu očuvanja ljudskog zdravlja i životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti