29. Kopaonik biznis forum – održivo poslovanje i novi izazovi

Foto: Kopaonik biznis forum

Učesnici 29. Kopaonik biznis foruma nastavljaju razgovore o energetskoj i zelenoj tranziciji, Zelenoj agendi, cirkularnoj ekonomiji, održivoj poljoprivredi, zaštiti životne sredine, digitalnom razvoju, regionalnoj saradnji i budućnosti Evrope.

Nakon obraćanja Aleksndra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, okupljenima su se obratili Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i Siniša Mali, ministar finansija. Specijalni gost bio je Jan Matrijan Kes, šef misije MMF-a u Srbiji. 

Održano je dvanaest panela, na kojima su stručnjaci diskutovali na razne teme, a mi vam prenosimo jedan od najzanimljivih. 

Regionalna saradnja kao preduslov održivog poslovanja

Učesnici panela Regionalna saradnja kao preduslov održivog poslovanja zaključili su da bi saradnja država u regionu trebalo da bude na neki način prva linija odbrane privrede od posledica ukrajinske krize, kao i da je regionalna saradnja prvi odgovor na ovu globalnu krizu.

Panelom je moderirao Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova u Srbiji i Crnoj Gori, a učestvovali su Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Diaspora Invest, Branko Azeski, predsednik Privredne komore Makedonijem Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i Nina Drakić, predsednica Privredne komore Crne Gore.

Mihailo Vesović je istakao da među privrednicima postoje razlozi za zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i da je zato potrebno pojačati regionalnu saradnju.

“Potrebno je podići poslovne aktivnosti da bi se ublažile posledice krize, jer ona svakog dana postaje sve dublja. Sve smo dalje od scenarija da će ovo ostati lokalnog karaktera. Sve što će uticati na globlanu ekonomiju uticaće i na nas, jer su naše ekonomije objektivno slabe i bile su u problemu i pre krize”, kaže Vesović.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski je naglasio da će svi u regionu biti pogođeni posledicama ukrajinske krize. Azeski je rekao da ima čak 71 inicijativa za rešavanje problema u regionu ZB, ali da sve one dolaze sa strane i da će Otvoreni Balkan uspeti samo ako tu inicijativu prihvatimo kao našu. Ta inicijativa dolazi od privrednika i zato će uspeti.

Predsednica Privredne komore Srbije Crne Gore Nina i Drakić je rekla da će se sukob u Ukrajini odraziti na sve ekonomije u regionu. Takođe je naglasila da će inflacija zahvatiti ceo Zapadni Balkan zbog rasta cena osnovnih životnih namirnica, kao i da će se situacija u Ukrajini odraziti na snabedevanje žitaricama zato što su Rusija i Ukrajina veliki izvoznici žitarica u svetu.

„Verujem da je regionalna saradnja važan način za izlazak iz krize. Srbija je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Crne Gore i važno je da Crna Gora iskoristi i poziciju Srbije za trgovinu”.

Tokom četiri dana trajanja biznis foruma, od 6. do 9. marta, biće održano 33 panela na kojima će govoriti čak 200 panelista. Centralna tema je Srbija 2030: Agenda održivog razvoja.

Izvor: Kopaonik biznis forum

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti