U toku je projekat „Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca“

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Slobodan Perović, zamenica gradonačelnika Leskovca dr Jasmina Ranđelović u pratnji nadzornih organa, izvođača radova i nadležnih za projekat Upravljanja otpadnih voda obišli su radove na izgradnji druge faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno izgradnju linije mulja.

Nakon obilaska i konferencije za medije na kojoj su govorili o projektu, njegovoj vrednosti, toku izvođenja radova i značaju za Leskovac i Srbiju, pomoćnik Perović, zamenica Ranđelović, direktor projekta Maja Milošević Milojić, Budimir Stojiljković, upravljač projekta izgradnje gradskog kolektora, izvođači i nadzor radova održali su sastanak na kojem se govorilo o daljim radovima i probama koje će uslediti nakon završetka izgradnje.

Foto: Grad Leskovac

Zamenica gradonačelnika dr Jasmina Ranđelović istakla je danas važnost završetka ovog projekta, zbog, kako je rekla očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svesti.

„Da očuvanje životne sredine nije samo puka forma koju moramo da ispunimo zarad ulaska u Evropsku uniju već da ima svoju suštinu pokazuje i činjenica da je u Leskovcu pokrenut projekat „Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca“. Kao što je više puta istaknuto Projekat „Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca“ je projekat koji se sastoji od tri komponente: izgradnja kolektora – 464 miliona dinara, izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV) u dve faze (Linija voda i Linija mulja); prva faza, linija vode 10,4 miliona evra, druga faza 497,5 miliona dinara, proširenje kanalizacione mreže – ORIO projekat. Svi smo maksimalno posvećeni ovom projektu i željno iščekujemo dan kada ćemo rame uz rame stajati sa razvijenim evropskim zemljama koje insistiraju na dizanju ekološke svesti. Svi smo svesni toga da je obaveza svih nas da sačuvamo prirodu kako bi ona sačuvala nas – jer mi planetu nismo nasledili od svojih dedova i očeva nego smo je pozajmili od svojih potomaka”, kazala je Ranđelovićeva.

Pomoćnik ministra za upravljanje projektima Perović je kazao da je projekat u Leskovcu način da se približe izgradnji dovoljnog broja postrojenja u Srbiji.

„Udružili smo sredstva sa Leskovcem, kako finansijska, tako i ljudska, da pokrenemo novi investicioni ciklus koji se tiče zaštite životne sredine. Ovaj projekat je važan jer pokazuje da i domaće firme mogu da rade da mogu da ponude rešenja i učestvuju na ovako velikim projektima“, naglasio je Perović.

Maja Milošević Milojić se na konferenciji osvrnula na dinamiku radova i kazala da su digestori linije mulja, visine 16 metara, u građevinskom smislu potpuno završeni, osim jednog kojem nedostaje završna ploča:

„Danas je vršeno betoniranje ploče na tehničkoj zgradi i radi se priprema konstrukcije za preostale objekte linije mulja. Intenzivna je faza montaže mašinske opreme, i prema dinamici mi bismo u građevinskom smislu objekte završili krajem aprila, a sa suvim i mokrim probama izvođač bi počeo početkom maja.“

Izvor: Grad Leskovac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti