100 godina od osnivanja Saveza energetičara

Foto: EP

Danas je u Skupštini grada Beograda obeležena stogodišnjica od osnivanja Saveza energetičara. Svečanu akademiju otvorio je Aleksandar Antić, ministar energetike.

Za one koji ne pripadaju struci, važno je da pomenemo da se Savez energetičara ubraja u najstarije strukovne organizacije – prema dostupnim podacima u APR-u, osnovan je još davne 1919. godine.

Na Svečanoj akademiji govorili su prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, Milun Babić, predsednik Skupštine Saveza energetičara, zatim i drugi uvaženi govornici a brojni gosti prisustvovali su proslavi ovog važnog jubileja.

Istaknuti domaći eksperti, među kojima su Ljuba Maćić, Miloš Mladenović, Miloš Kostić, Dejan Ivezić i drugi, predstavili su svoje viđenje razvoja u svim oblastima energetike: od neobnovljivih izvora (ugalj, nafta, gas),  obnovljivih izvora (voda, vetar sunce, biomasa, geotermalna…), preko aspekta mreža i tržišta u energetici, aspekta energetske efikasnosti i novih tehnologija, uz prikaz retrospektive oblasti, do analize postojećeg stanja, a svakako je najvažniji segment činila prognoza razvoja ovih oblasti.

Profesor Rajaković je u svom obraćanju dao kratak istorijski osvrt, a zatim je dao viđenje budućnosti energetike kroz rešenja kao što su pametna mreža, e-mobilnost, toplotne pumpe i drugo.

Na ovom skupu čuli smo da struka kroz integralnu energetiku traži optimalnu putanju ka nultim emisijama u sektoru, a da budućnost zahteva da se pronađe rešenje za optimalnu eksploataciju i da se planiraju pametni infrastrukturalni sistemi.

Energetska politika i energetska raskršća već decenijama predstavljaju jedno od ključnih pitanja savremene civilizacije. Čini se da izazovi koji su danas pred energetikom po svojoj složenosti zahtevaju još više promišljenog timskog rada jer je manevarski prostor za dobra rešenja omeđen i klimatskim promenama (odnosno zaštitom životne sredine) i energetskim resursima i ekonomskim ograničenjima i raspoloživim tehnologijama. Nalaženje optimalnih rešenja u multidisciplinarnom energetskom sektoru je prirodan zadatak udruženja svih energetičara.

Glavni zadatak Saveza energetičara jeste da stvara optimalne uslove za razvoj energetskog sektora kroz objektivizaciju suprostavljenih interesa u sektoru i da pozitivno utiče na njihovo višekriterijumsko sagledavanje. Savez formuliše i ostvaruje zajedničke interese svih članova sa ciljem stvaranja povoljne atmosfere u energetskom sektoru, koja uz respektovanje pozitivnih principa profesije vodi ka dugoročnom održivom razvoju energetskog sektora i prosperitetu društva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti