Više žitarica i soje, a manje uljarica i šećera do 2030. godine u Evropi

Foto-ilustracija: Unsplash (Margarita Zueva)

Evropska komisija objavila je poljoprivrednu prognozu od 2019. do 2030. godine. Prema procenama, potražnja Evropske unije za žitaricama i uljaricama i dalje će ostati visoka uglavnom zbog potreba u stočnoj hrani, iako će industrijska upotreba brže rasti.

Očekuje se da će tržište žitarica rasti i da će proizvodnja u EU dosegnuti 320 miliona tona u 2030. godini (u upoređenju sa 312 miliona tona u 2019. godini). Izvoz bi trebao umereno da se poveća zbog pojačane konkurencije na globalnom nivou, sa povećanjem proizvodnje u crnomorskoj regiji.

Što se tiče proteinskih biljaka, očekuje se snažan rast proizvodnje u EU koji će 2030. dostići 6,3 miliona tona (u poređenju sa 3,9 miliona tona u 2019.). Ovaj rast biće vođen snažnom potražnjom biljnih proteinskih proizvoda i lokalno proizvedenih izvora proteina, kako za stočnu hranu, tako i u ishrani ljudi.

Poljoprivredne površine pod uljaricama blago će se smanjivati, iako se predviđa značajan rast površina pod sojom. Očekuje se da će proizvodnja uljane repice nastaviti da opada uprkos održanoj potražnji i njenoj agronomskoj vrednosti u sistemima rotacije useva.

Konačno, proizvodnja uljarica trebala bi da ostane stabilna tokom posmatranog razdoblja, a to je 32 miliona tona do 2030. godine.

Za sektor šećera predviđa se smanjenje ljudske potrošnje za 0,8 odsto godišnje u razdoblju od 2019. do 2030. godine. Procenjuje se da će se površina šećerne repe u EU stabilizovati na oko 1,6 miliona hektara u 2030. Proizvodnja u EU trebala bi da dosegne 18,5 miliona tona u 2030. (u poređenju sa 17,5 miliona tona u 2019.).

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti