Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede produžilo je rok preduzećima koja se bave proizvodnjom, sakupljanjem, klasiranjem i pakovanjem jaja do 1. januara 2020. godine, da usklade svoje poslovanje sa novim pravilnikom koji, između ostalog, propisuje da svako jaje na sebi mora imati „pečat“.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede donelo je početkom godine nova pravila za proizvodnju i promet jaja, koja podrazumevaju strože obeležavanje i klasifikaciju jaja kao i nove uslove koji se tiču izgleda, dimenzija i njihovog pakovanja ali i nova pravila za uzgoj i ishranu koka nosilja.
Prvobitni rok proizvođačima da se prilagode novom pravilniku bio je 1. jul ove godine.
Novim pravilnikom, između ostalog, određena su drugačija pravila za klasifikaciju.
Kada je reč o njihovoj veličini bila su podeljena u sedam klasa – S S, S, A, B, C, D i E (S S su bila najkrupnija – 70 grama, a E najmanja sa 45 grama).
Pravilnik o proizvodnji i prometu jaja deli jaja na A i B klasu, ali će u prometu biti samo klasa A.
Takođe, postojaće i jaja „izuzetne svežine“ stara najviše 10 dana od nošenja kao i „ekstra sveža“ jaja, do četiri dana nakon nošenja.
Kada je reč o jajima klase B, ona će ići u industrijsku proizvodnju ili će se koristiti za životinjsku ishranu.
Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista, od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.
Na osnovu toga kako se koke nosilje hrane, postojaće nove oznake i to 0 za organska jaja, 1 za jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja i ove oznake će biti deo broja koji će se nalaziti na svakom pojedinačnom jajetu kao i na pakovanju.
Po novom pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama nosiće naziv „neupakovana jaja“, a na pijacama će moći da se prodaju samo jaja A klase.
I u prodavnicama i na pijacama rok trajanja ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja jaja.
Izvor: Tanjug