Predstavljene aktivnosti Srbije u okviru Poglavlja 27

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine juče je održana zajednička sednica Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine i Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

Na sednici su predstavljene aktivnosti oba odbora u vezi sa otvaranjem Poglavlja 27 u pregovorima za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji.

Najavljeno je da će odbori, kako pojedinačnim tako i zajedničkim delovanjem, nastojati da daju svoj doprinos u cilju informisanja poslanika i javnosti o značaju i sadržaju pregovaračkog Poglavlja 27, obimu pravnih tekovina EU vezanih za životnu sredinu i klimatske promene, zatim o strukturi i toku pregovora, kompleksnosti reformi koje su neophodne za usaglašavanje sa politikama EU koje se odnose na životnu sredinu i klimatske promene. Kako je rečeno na sednici, očekuje se da Narodna skupština Republike Srbije krajem ove godine utvrdi pregovaračku poziciju naše zemlje za otvaranje Poglavlja 27, posvećenog zaštiti životne sredine. Navedeno je i da je Srbija za sada najviše postigla na polju usklađivanja domaćih propisa sa evropskim, kao i da je neophodno maksimalno angažovanje svih relevantnih činilaca, od Republike i Pokrajine, preko lokalnih samouprava, nevladninih organizacija i drugih zainteresovanih strana.

Odbori su na današnjoj sednici jednoglasno doneli zaključak da podržavaju sve aktivnosti državnih organa, pre svih Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 27 – Životna sredina.

izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti