Održan sastanak povodom kršenja Bernske konvencije

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

U četvrtak 16. marta 2017. godine na Novom Beogradu održan je sastanak Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva unutrašnjih poslova povodom razmatranja žalbi Saveta Evrope o mogućem kršenju Bernske konvencije i pripreme izveštaja o napretku u vezi preduzetih mera sprečavanja nelegalnog trovanja strogo zaštićenih vrsta ptica i nelegalne upotrebe i prometa nedozvoljenih hemijskih supstanci za zaštitu bilja (Karbofuran/Furadan 35 ST) koje su najčešći uzrok trovanja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektora za zaštitu životne sredine i Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova iz Uprave granične policije, Uprave kriminalističke policije (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Služba za suzbijanje kriminala) i Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju (INTERPOL-EVROPOL-SELEK).

Na sastanku je dogovoreno da se intenzivira postupak donošenja Protokola o postupanju i saradnji organa i organizacija u suzbijanju nelegalnog ubijanja, zarobljavanja i trgovine divljim životinjskim vrstama. U skladu sa delokrugom rada uspostaviće se kontinuirana kontrola i nadzor uključujući efikasan i efektivan uviđaj na licu mesta u saradnji sa javnim tužiocem kao i razmena detaljnih informacija po prijavama o nelegalnim aktinvostima.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti