Broj 7 – april 2017

    Fokus tema: energetska efikasnost

    Bilten pod nazivom “Energetska efikasnost” redakcija Energetskog portala pripremala je u pravom trenutku. Počeo je sa radom Centar za obuku energetskih menadžera pri Mašinskom fakultetu u Beogradu. O tom projektu razgovarali smo sa profesorkom Majom Todorović. U opštinama su započeti projekti u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i podeljena sredstva su usmerena na konkretne objekte. O tome svedoče predstavnici opština Babušnica, Žagubica i Kragujevac.

    GIZ uspešno sakuplja dokumentaciju i sprovodi veoma značajan projekat u oblasti unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama. Imamo čast da objavimo intervju sa gospodinom Đorđem Rakovićem iz Garancijskog fonda AP Vojvodina i da predstavimo kompaniju SIKA.

    U celom regionu priprema se teren za primenu Direktiva EU koje nalažu da od 2018. godine svi objekti budu energetski efikasni. Mi smo daleko od ostvarenja tih ciljeva, ali obnova davno izgrađenih objekata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama regiona obećava bolje uslove rada u školama, vrtićima i bolnicama. Ulaganja su neophodna, a rezultati bi trebalo da budu dugoročni i isplativi. Bilten pogledajte OVDE.