Broj 6 – decembar 2016

    Fokus tema: klimatske promene

    magazin-dec-2016-srpPoslednji bilten koji izdaje Energetski portal u 2016. godini je posvećen klimatskim promenama. U pitanju je globalni problem i neiscrpna tema kojom se bave brojne međunarodne i naučne  institucije. Posvetili smo pažnju konferenciji COP 22 koja je u novembru održana u Maroku, u Marakešu. Posle postignutog Pariskog sporazuma , države članice UN su se uključile u borbu protiv klimatskih promena, pa i država Srbija.

    O pripremi Nacionalne strategije, osnivanju Zelenog fonda i našem nacionalnom doprinosu razgovarali smo sa predstavnicima institucija poput gospodina Siniše Mitrovića iz PKS, zatim Duška Dimović iz WWF govori za naš bilten.

    U ime finansijskih institucija govore gospođa Dubravka Negre iz EIB, gospodin Arne Gos iz KfW banke, gospođa I.V. Solorano iz UN. Administracija Republike Srbije će imati pristup brojnim fondovima koji će finansijski podržati našu državu u projektima posvećenim klimatskim promenama. O svim tim planovima pokušali smo da prenesemo informacije u ovom biltenu.

    Značaj kompanija i privatnog sektora u borbi protiv klimatskih promena istakla je Danijela Božanić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. U tom smislu sa zadovoljstvom predstavljamo kompanije: Hemofarm, ABB, GGE, Procredit banku. Bilten preuzmite ovde.