Broj 36 – jun 2024

  Fokus tema: agrosolarna energija i OIE

  Završena je još jedna školska godina, počinje sezona odmora i uživanja u letu. I mi smo bili vredni i za vas smo pripremili novi broj magazina koji je, u skladu sa godišnjim dobom, posvećen solarnoj energiji i neizostavnim obnovljivim izvorima energije.

  Solarna energija ostvarila je značajan razvoj poslednjih godina, a samo u Evropskoj uniji zabeležena je stopa rasta od preko 40 odsto. Globalno posmatrajući, zemlje su postavile ambiciozan cilj o utrostručenju kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine. Kada je reč o Republici Srbiji, pružili smo vam uvid u registre koji pružaju informacije o priključenim solarnim elektranama i kupcima-proizvođačima u našoj zemlji. 

  Sa Dubravkom Đedović Handanović, ministarkom rudarstva i energetike Srbije razgovarali smo o energetskoj tranziciji, ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE), unapređenju energetske efikasnosti i podršci energetski ugroženim domaćinstvima. 

  Grad Maribor drugi je po veličini grad u Sloveniji i prvi u regionu u kojem se primenjuju svi principi cirkularne ekonomije. Aleksander Saša Arsenovič, gradonačelnik Maribora govori o savremenim tehnologijama, energetskoj efikasnosti, klimatskim promenama održivom razvoju i drugim temama. 

  O podršći Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izazovima koje donosi energetska tranzicija i planovima razgovarali smo sa Milenom Popović Martinelli, pomoćnicom direktora u Sektoru za implementaciju klimatskih politika – Zapadni Balkan

  Srpska berza električne energije (SEEPEX) se definitivno pozicionirala, ne samo kao značajan oslonac u procesu zelene tranzicije i dalje liberalizacije tržišta električne energije u Srbiji, već i kao značajan integrativni faktor na polju berzanskog poslovanja u širem – regionalnom i međuregionalnom kontekstu. 

  Kompanija MT-KOMEX uvek je tu da se upusti u nove izazove kada je reč o izgradnji solarnih elektrana. Nakon što su izgradili elektranu u manastiru Žiča snage 50 kW, nedavno su realizovali još jedan solarni projekat u jednom od najznajačnijih srpskih manastira – Manasiji. Nemojte propustiti i zanimljive priče koje vam donosimo u rubrici Ljudi i izazovi. Ako već niste spakovali kofere, počnite sa pripremom, ponesite časopis i uživajte u toplim letnjim danima koji su pred nama.