Broj 35 – april 2024

  Fokus tema: Očuvanje prirode

  Pred vama je još jedno izdanje Magazina Energetskog portala čija je tema ovog puta Očuvanje prirode uz neizostavnu zaštitu životne sredine, kao jedan od najvažnijih izazova današnjice. Od druge polovine 20. veka pa do danas, odnos prema životnoj sredini se menjao, a čovečanstvo je prirodu počelo da smešta u centar sistema vrednosti, iz čega se izrodio i ekocentrizam kao nova perspektiva. Od tog vremena do danas zabeleženi su brojni događaji koji su bili značajni za razvoj zaštite životne sredine. U tekstu Razvoj zaštite životne sredine istaknute su najznačajnije odluke, konvencije i napori uloženi na globalnom nivou tokom dugog niza godina.

  Silvija Davidoju, ambasadorka Rumunije u Srbiji, ispričala nam je više o programima finansiranja EU koji podržavaju implementaciju politike zaštite životne sredine u njenoj zemlji, poštovanju direktiva i nacionalnih planova, o ulaganjima u obnovljive izvore energije, načinu na koji se nose sa klimatskim promenama, i za kraj više o ciljevima održive mobilnosti.

  Kada je u pitanju Evropska unija, njena podrška do nas stiže u različitim oblicima – kao tehnička pomoć, podrška za izradu zakona i politika, ali naravno i kroz konkretna ulaganja. Na koje sve načine Delegacija EU pruža podršku u realizaciji zelene tranzicije u našoj zemlji, objasnio nam je Antoan Avinjon, menadžer programa za životnu sredinu i klimatske promene u Delegaciji EU u Republici Srbiji.

  Solarna energija je nepresušan izvor za proizvodnju električne energije, uz minimalan uticaj na životnu sredinu, što bi uskoro mogli da potvrde i građani nekih naših opština. Meštani Nove Crnje u Banatu i građani Kikinde će zahvaljujući kompanijama B2 Nova Sun, B2 Sunspot i Elektroprivredi Srbije koji su potpisali ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti, uskoro dobiti dve solarne elektrane.

  S druge strane, kompanija MT-KOMEX izgradila je solarnu elektranu u Sisačko-moslavačkoj županiji u Hrvatskoj, čime je dodatno proširila poslovanje van granica Srbije. 0 komparativnom pregledu gradnje u našoj zemlji i na teritoriji EU, pročitaćete u tekstu MT-KOMEX prvi put gradi u Evropskoj uniji.

  Kada govorimo o novitetima na polju elektromobilnosti, kompanija Charge&GO je nedavno uvrstila nove punjače za električna vozila u svoju mrežu i najavila zanimljive planove za ovu godinu, naročito za turiste koji će ovog leta električnim automobilom na more ići preko Severne Makedonije.

  Šta entuzijasti i preduzetnici rade na širenju svesti o značaju održive budućnosti i pokretanju građana da menjaju navike u okviru lokalne zajednice, kao i na koje jedinstvene načine pokušavaju da promene odnos prema zaštiti životne sredine pročitajte u rubrici Ljudi i izazovi.

  Čekaju vas brojni zanimljivi tekstovi i priče.