Broj 22 – jun 2021

  Fokus tema: vodni resursi

  Uveliko su nastupili vreli letnji dani i nešto povoljniji uslovi za putovanja, pa se nadamo da ćete, ukoliko već do sada niste, što pre spakovati kofere i uživati na plaži. Kako od visokih temperatura „spas” uvek tražimo u vodi, baš zato smo odlučili da ovaj letnji broj tome i posvetimo. Održivo upravljanje vodnim resursima je neizostavan deo borbe protiv klimatskih promena, ali za brojne zemlje, uključujući i našu, ovaj front je pun prepreka i izazova.

  Na sreću, uvek imamo od koga da naučimo, a u razgovoru sa Marijom Viržinijom Mendes da Silva Pina, ambasadorkom Portugala u Srbiji, saznali smo da su očuvanje okeana i mora, i razvoj plave ekonomije najvažnije teme za ovu „zelenu” zemlju. Zavirili smo i u sliku Portugala u 2030. godini i otkrili koliko će se Portugalci osloniti na obnovljive izvore energije.

  Saznaćete i nešto više o vodnim resursima u našoj zemlji. U rubrici Stav dočekuje vas profesor dr Ratko Ristić koji nam svima otvara oči kad kaže da, iako mnogi misle da je Srbija bogata vodnim resursima, mi zapravo spadamo u najsiromašniju zemlju na Balkanu.

  Pozabavili smo se i time šta nam donosi nacrt Plana upravljanja vodama na teritoriji Srbije za period od šest godina, koje mere preduzimamo za zaštitu od poplava i kako zaustaviti zagađenje voda. O ovim, i brojnim drugim temama, razgovarali smo sa Natašom Milić , v.d. direktorkom Republičke direkcije za vode.

  A uz vaš popodnevni odmor na plaži dobro će doći vedre priče. U rubrici Svetionik predstavljamo vam Ražanj, jednu od najuređenijih opština u Srbiji, dok će vas rubrika Ljudi i izazovi inspirisati upravo pričama o izumiteljima koji čak i od otpada mogu da naprave nešto vredno i isplativo. Pokazaćemo vam i kako je grupa učenika iz Svrljiga osmislila rešenje za jedan od najvećih ekoloških problema u svetu a saznaćete i zašto su stručnjaci i profesori iz oblasti zaštite životne sredine oformili nezavisnu stručnu instituciju i šta će oni učiniti da realno prikažu sve ono što treba uraditi kako bi se prevazišli problemi u ovoj veoma važnoj oblasti.

  Nadamo se da ćete uživati listajući ovaj broj magazina jer smo se i ovoga puta postarali da vam priredimo zanimljive i aktuelne teme iz oblasti ekologije i obnovljivih izvora energije.