Broj 14 – mart 2019

  Fokus tema: održiva poljoprivreda

  Studija Ujedinjenih nacija iz 1991. godine pokazala je da smo zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje degradirali gotovo 40 odsto obradivog zemljišta. Nema sumnje da ovakav način proizvodnje nanosi ogromnu štetu životnoj sredini. Stoga smo rešili da aktuelni broj našeg Magazina posvetimo ovoj temi kako bismo donosioce odluka na različitim nivoima podstakli na usvajanje mera koje obezbeđuju održivost ne samo poljoprivredne proizvodnje već i čitavog društva.

  U ovom broju imate priliku da pročitate zanimljiv intervju sa Kajlom Skotom, američkim ambasadorom u Srbiji. On veruje da često najbolja rešenja dolaze od pojedinaca i malih grupacija, a čitav ekološki pokret u SAD, koji stoji iza reciklaže, potekao je iz naroda. Prema njegovim rečima, iako Vlada SAD igra ključnu ulogu u promociji i sprovođenju zaštite životne sredine, ipak svaki čovek donosi odluku da li će baciti opušak kroz prozor ili da li će koristiti štedljive sijalice.

  S obzirom na to da je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji, jedan od najupućenijih u pregovore za pristupanje Evropskoj uniji, odlučili smo da sa njim porazgovaramo o veoma važnom uslovu u vidu Poglavlja 27. Pričali smo o izazovima sa kojima se susreće naša zemlja, ali i njegova domovina Italija, kao i o tome kako se italijanska vlada nosi sa istim problemima.

  Veliko nam je zadovoljstvo što možemo u ovom broju da vam predstavimo domaću kompaniju „Soko inžinjering“. Ova društveno odgovorna firma ne samo da brine o zaštiti životne sredine, s obzirom da u procesu proizvodnje koriste isključivo ekološke freone i prirodne rashladne fluide, a uključeni su i u sistem reciklaže otpada, nego brinu i o svojim zaposlenima i pružaju im podstreke na brojne načine.

  Najvažnije smo ostavili za sam kraj.

  Energetski portal objavljuje konkurs za autorske fotografije na kom možete učestvovati bilo da ste iskusni fotograf ili ljubitelj fotografije. Prijavite se na EKO FOTO-KONKURS, doprinesite širenju svesti o potrebi za zaštitom životne sredine u našoj zemlji i osvojite vredne nagrade. Izložba nagrađenih i najlepših fotografija prema mišljenju stručnog žirija biće otvorena od 12. do 22. juna u Galerijji RTS-a.

  Konkurs traje od 29. marta do 31. maja 2019. godine, a više informacija o propozicijama i nagradnom fondu pročitajte ovde.