Mlečne famre Evropske unije proizvele su oko 160 miliona tona sirovog mleka u 2022. godini. Eurostat u najnovijem saopštenju piše kako to ukazuje na godišnji pad od 0,3 miliona tona. Iako je reč o relativnoj stabilnosti, podsećaju da je u suprotnosti sa rastom proizvodnje kojeg beleže od 2010. godine.
Koliko mleka završi kao puter i sir?
Velika većina sirovog mleka (149,9 miliona tona) isporučena je mlekarama, a ostatak je korišćen na samim gazdinstvima za proizvodnju svežih i prerađenih mlečnih proizvoda.
Tako su prošle godine mlekare proizvele 22,5 miliona tona konzumnog mleka te 7,7 mil. t fermentisanih mlečnih proizvoda i to od šest mil. t punomasnog i 1,7 mil. t obranog mleka.
Od 46,4 mil. tona punomasnog mleka napravljeno je 2,3 mil. t putera, a od 59,2 mil. t punomasnog i 16,9 mil. t obranog napravljeno je 10,4 mil. t sira.
Za proizvodnju sira i maslaca iskorišćeno je 70 odsto ukupne količine punomasnog mleka u EU mlekarama.
Pročitajte još:
- ŠTA JE POJEFTINILO, ŠTA POSKUPELO OD HRANE U SVETU
- KUKURUZOM SE NAJVIŠE TRGOVALO, CENA PŠENICE U PADU
- OTKUP 200.000 TONA PŠENICE KAO MERA POMOĆI RATARIMA
Nemačka najveći proizvođač
Nemačka je bila najveći proizvođač konzumnog mleka (19 odsto ukupne EU količine), putera (20 odsto), fermentisanih mlečnih proizvoda kao što su jogurt (29 odsto) i sir (22 odsto). Francuska je bila drugi najveći proizvođač i putera i sira (18 odsto od ukupnog broja za svaki proizvod).
Nemačka je zajedno sa Španijom (15 odsto ukupne EU kolčine), Francuskom (13 odsto), Italijom (11 odsto) i Poljskom (devet odsto) činila dve trećine proizvedenog konzumnog mleka u EU-u 2022.
Kada je reč o drugim zemljama, one su bile ključni proizvođači ostalih svežih i prerađenih mlečnih proizvoda.
Tako je Holandija zabeležena kao drugi najveći proizvođač fermentisanih mlečnih proizvoda u EU (15 odsto ukupne EU kolčine), četvrti najveći proizvođač sira (devet odsto) i peti putera (10 odsto). Irska je bila treći najveći proizvođač putera (13 odsto ukupne EU količine) i peti po proizvodnji fermentisanih (sedam odsto).
Izvor: Agroklub