Newsletter

* obavezno polje

Date

maj 29 - 31 2024
Expired!

Time

All Day

37. MEĐUNARODNI KONGRES O PROCESNOJ INDUSTRIJI U BEOGRADU

Kongres o procesnoj industriji ,,Procesing ’24’’, koji će biti održan u Beogradu od 29. do 31. maja u prostorijama Privredne komore Srbije, okupiće stručnjake iz naučnoistraživačkih organizacija (instituta, fakulteta, inovacionih centara), industrije, predstavnike kompanija i drugih relevantnih interesnih grupa, pružajući naučnoj zajednici priliku da predstavi svoje radove i ideje kroz prezentacije i diskusije i poveže se sa stručnjacima iz industrije.

Ovo je 37. put da Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, organizuje svoj Kongres, a suorganizatori skupa su i Katedra za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu i Privredna komora Srbije.

Kroz raznovrsne teme, panel sesije (okrugle stolove) i umrežavanje sa stručnjacima, ovaj kongres omogućava razmenu znanja i ideja, promoviše inovacije i doprinosi unapređenju industrijskih procesa i praksi“.

„Ovaj Kongres predstavlja priliku za razmenu znanja, iskustava i dostignuća u sledećim oblastima: Procesne tehnologije, operacije, aparati i mašine u procesnoj industriji, Projektovanje, izgradnja, eksploatacija i održavanja procesnih postrojenja, Korišćenje energije u procesnoj industriji, Inženjerstvo životne sredine i održivog razvoja u procesnoj industriji, Primena koncepta cirkularne ekonomije u procesnoj industriji, Merenje i upravlјanje, modelovanje i optimizacija procesnih i termoenergetskih postrojenja, Menadžment kvaliteta i standardizacija u organizacijama“, navode organizatori.

U plenarnoj sesiji predviđena su sledeća četiri izlaganja: pozicija Republike Srbije u odnosu na politiku i regulativu u oblasti energetske efikasnosti EU u okvirima energetske tranzicije i klimatskih promena, zaštita životne sredine, primena nove CBAM regulative, ozelenjavanja industrije u trci ka neto-nultoj emisiji.

Na ovogodišnjem skupu biće predstavlјeni primeri dobre prakse, i to o projektu javno-privatnog partnerstva (JPP) upravljanja otpadom u Beogradu, aktiviranju  postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, snage 103 MW, dok će Apatinska pivara predstaviti postrojenje za prečišćavanje i preradu otpadniih voda i kogenerativno postrojenje za korišćenje biogasa i dobijanje zelene energije i upotrebe u pivari.

U program ,,Procesinga ’24“ uklјučene su panel sesije sa aktuelnim temama kao što su: korišćenje energije u procesnim postrojenjima; energetska efikasnost procesnih postrojenja; primena obnovlјivih izvora energije; korišćenje otpadne toplote procesa; zaštita životne sredine, zaštita radne sredine; upravlјanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji; rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.

Posebna tema koja se odnosi na aktuelnosti vezane za opremu pod pritiskom (nova regulativa, razmena iskustava, problemi i zapažanja) tradicionalno će biti obrađena i na ovogodišnjem Procesingu ’24.

„Procesing ’24“ završava se posetom fabrici kompanije Grundfos, u Inđiji, a autobus za prevoz gostiju obezbijedio Institua za nuklearne nauke „Vinča“.

Ovogodišnji, 37. Međunarodni kongres o procesnoj industriji pomogli su Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i kompanije Grundfos, Wilo Ovex inženjering, Cim gas, Kazantrade, Vodavoda, Inženjerska komora Srbije i Institut za nuklearne nauke „Vinča“.

Energetski portal