![](https://energetskiportal.rs/wp-content/uploads/2020/11/cows-203460_1920-340x255.jpg)
Na poljoprivrednom dobru u Čurugu je pre više od decenije sagrađena energana na biomasu. Danas je jedna od najvećih organskih farmi u Evropi. Farma je čista kao apoteka, a fermentisani stajnjak miriše na profit.
Poljoprivrednici Srbije imaju rešenje za izazove zelene i cirkularne ekonomije. Biopostrojenje na farmi sa 2.200 goveda prerađuje stajnjak i biomasu u električnu i toplotnu energiju, a organsko đubrivo omogućilo im je da sertifikuju 1.700 hektara organskih oranica.
One daju organske žitarice koje se koriste u jedinoj fabrici stočne biohrane u regionu.
„Sada smo uključeni u preradu organskog neoplastnog otpada kao poslednja karika gde se vrši tretman i uništavanje samog otpada. Godišnje preko 7.000 tona organskog neoplastnog otpada završi u našem postrojenju i iskoristi se za proizvodnju električne energije i đubriva“, kaže tehnički direktor Jovica Kosanović.
Pročitajte još:
Krave su slobodne, i uglavnom se same tele. Godišnje se isporuči 6.000.000 litara organskog mleka. Telad su na prvom mestu, doji ih robot za napajanje, a poslastica im je teleći musli.
![](https://energetskiportal.rs/wp-content/uploads/2020/06/jakob-cotton-UQJf6y91zZs-unsplash-340x255.jpg)
„Svako tele ima ogrlicu sa risponderom. Prilikom napajanja taj robot daje određenu količinu mleka na dnevnom nivou“, ukazuje rukovodilac farme Aleksandar Vojkić.
Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše upotrebu obnovljivih izvora energije u agraru nacionalnim i IPARD merama.
„U zavisnosti od sektora koji konkuriše – da li je to voće, povrće, sektor mesa ili mleka – moram da kažem da sektor mleka može da ostvari podsticaje IPARD-a i do dva miliona evra“, navodi pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.
Eksperimentalna proizvodnja piletine u skladu sa Pravilnikom o dobrobiti životinja omogućila im je prodaju za unapred poznatog kupca, po dva puta višoj ceni.
Čurug dokazuje da poljoprivreda budućnosti nije samo fabrika zdrave hrane već i energije sa značajnim edukativnim i turističkim potencijalom.
Izvor: RTS