„Jurimo 120 na sat, a ograničenje je 50!“

Foto: Željka Vesić

U prostorijama Nove Iskre je 13. februara održana tribina pod nazivom Borba za vazduh. Poslednjih meseci Beograd se našao na listi najzagađenijih gradova na svetu, zajedno uz kineske, indijske i bangladeške. Pored Beograđana, sa lošim kvalitetom vazduha suočavaju se se i stanovnici Valjeva, Niša, Kragujevca, Užica i drugih. O ovoj važnoj temi debatovali su Dobrica Veselinović (Ne davimo Beograd), Predrag Momčilović (BOŠ), Zoran Bukić (UG Udruženje za bicikliste) i Jasminka Jang (RES fondacija).

Sagovornici su se na početku složili da ovo nije ni stara a ni nova tema, ali  da je zahvaljujući građanskim akcijama ova tema konačno dospela u javni diskurs, što govori i broj građana koji su došli da čuju više o ovoj temi.

„Radikalna transformacija javnog prevoza i radikalna energetska tranzicija su jedino rešenje“, istakla je Jasminka Jang. Ona je takođe navela da uopšte nije zahvalno upoređivati brojke iz Beograda i drugih evropskih gradova zato što se koristi potpuno različita tehnologija i metodologija, te da nije ni potrebno da se takmičimo ko je gori, jer je činjenica da smo konstantno u ljubičastoj zoni. „U kalendarskoj godini je dozvoljeno 35 dana prekoračenje PM10 čestica, kod nas je taj broj dana ispunjen na dvomesečnom nivo. Nije kao da vozimo 60, a dozvoljeno 50, nego mi jurimo 120, a dozvoljno je 50 na sat“, kazala je Jang.

Zoran Bukvić iz udruženja građana za promociju biciklizma rekao je da mi trenutno imamo idealnu situaciju što se tiče broja automobila na ulicama, odnosno da je tridesetak odsto građana koji koriste automobil brojka kojoj teže mnogi razvijeniji gradovi poput Beča. Naš najveći problem je, smatra Bukvić, što taj procenat ubrzano raste i što nema izgleda da će neko pokušati da ga iskontroliše.

Predrag Momčilović iz Beogradske otvorene škole je istakao da ne smemo da odvajamo priče o kvalitetu vazduha i priče o siromaštvu građana, odnosno da su problemi individualnih ložišta upravo najveći problem jer građani nemaju novca za bolje. Dodao je da treba praviti pritisak sa svih strana jer je to u interesu svih – i građana, ali i nadležnih zbog Poglavlja 27 iz sporazuma o pridruživanju Evropskoj Uniji.

„Ne postoji jasna politička volja, a ni volja institucija, da se ovaj problem rešava“, istakao je Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd,  „Isto tako, sve dok nismo spremni mi sami, sa najnižeg nivoa, da se angažujemo i izvršimo pritisak, da zasadimo drvo, očistimo đubre, pokrenemo neku inicijativu ili peticiju, ne možemo očekivati ni pomak na institucionalnom nivou.“

„Ako ti se ne svidja, ništa, čekaj vetar“, zaključio je reagujući na naslovnu stranu Politike koja javlja da je vetar „rešio“ problem vazduha.

Učesnici panela su zaključili na kraju da će klimatske promene biti sve intenzivnije, a da je temperaturna inverzija samo jedna od njih i da svaka promena i svaki vid akcije, mora da krene od nas samih.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti