U svakodnevnoj upotrebi plastika se najčešće koristi za pakovanje hrane, pića i drugih proizvoda jer je praktična i jeftina. Ipak, zbog velike količine jednokratnih plastičnih ambalaža koje završavaju u otpadu, plastika postaje jedan od najvećih ekoloških problema današnjice. Zato inovacije u ovoj oblasti imaju ključnu ulogu u prelasku na održivija rešenja, od razvoja biorazgradivih materijala do jestivih premaza koji mogu zameniti plastičnu ambalažu i smanjiti količinu otpada.
Jedna takva inovacija dolazi iz Švedske, gde je kompanija Saveggy razvila biljnu, jestivu zaštitu koja produžava svežinu voća i povrća. Njihov prvi proizvod bio je SaveCucumber koji zamenjuje plastičnu foliju na krastavcima.
View this post on Instagram
Ova zamena za plastičnu ambalažu je jestiva i napravljena samo od dva sastojka, ulja uljane repice i zobenog ulja i tako predstavlja rešenje bez otpada, i to u trenutku kada se EU priprema za zabranu jednokratne plastike za sveže proizvode do 2030. godine.
Pročitajte još:
- Sajam plastike i gume u Dizeldorfu – pogled iz prve ruke na proizvode budućnosti
- Mikroplastike ima u Dunavu i tkivu divljih svinja, ali „večne hemikalije“ nisu pronađene u hrani
- Revolucionarna tehnologija reciklaže plastike sa Nortvestern univerziteta
Širenje ove inovacije širom Evrope moglo bi značajno smanjiti upotrebu plastike u ambalaži i doprineti smanjenju otpada od hrane kod svežih proizvoda. Saveggy sarađuje s Univerzitetom u Aarhusu i ima podršku EIT Food-a, koji deluje uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tela Evropske unije.
Pilot-projekat sprovodi ICA, jedan od vodećih lanaca supermarketa u Švedskoj, zajedno s proizvođačem Odlarna.se, koji uzgaja čak 90 odsto švedskih krastavaca. Tokom probnog perioda u prodaji će se naći oko 250.000 krastavaca obloženih Saveggy premazom, bez upotrebe plastike.
Prema istraživanjima koje je Saveggy sam proveo, širom EU se svake godine koristi više od 3.000 tona plastike samo za pakovanje krastavaca. Međutim, krastavci su tek početak – ovo rešenje se može primeniti na širok spektar voća i povrća, a razvoj proizvoda je u toku.
— Krastavci jasno pokazuju izazov: s jedne strane otpad od hrane, a s druge police pune plastike. Naš cilj je da istovremeno smanjimo otpad od hrane i zagađenje plastikom – uz poštovanje prirode, ljudi i resursa koji omogućavaju našu hranu — rekao je Araš Fajjazi, jedan od osnivača Saveggy.
Kompanija je osnovana 2020. godine, dok su tehnologiju razvijali u bliskoj saradnji s Univerzitetom Lund i partnerima duž čitavog lanca vrednosti.
Energetski portal





