Dobra saradnja Srbije i Mađarske u oblasti energetike

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak, ocenili su da su odnosi između dve zemlje na najvišem nivou i da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost.

Antić je, na sastanku koji je održan u Budimpešti u okviru zajedničke sednice dveju vlada, naglasio da su ključni projekti u oblasti gasa, kao i da su novi gasovodi neophodni, a pre svega interkonekcije koje će međusobno povezati Mađarsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Izgradnja unutrašnjih gasno-transportnih sistema koji bi omogućili protok većih količina gasa iz pravca Bugarske, kroz Srbiju i Mađarsku, ka centralnoevropskim gasnim skladištima je takođe bitna, rekao je on i dodao da će dva ministarstva pažljivo pratiti sve projekte i koordinirati međusobne aktivnosti.

Tokom susreta pozitivno je ocenjeno i potpisivanje Memoranduma koji može da dovede do spajanja HUPH-a mađarske i SEEPEX-a, srpske berze električne energije, što je važan korak ka stvaranju regionalnog tržišta električne energije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti