Budućnost uzgajanja voća bez drveta

Foto-ilustracija: Pixabay

U vremenima kada se svet suočava s rastućim globalnim izazovima – klimatskim promenama, nestašicama resursa i porastom populacije – oko 70 miliona ljudi više po godini – traženje održivih rešenja u proizvodnji hrane postalo je imperativ. Prateći ovu dinamiku, voće uzgajano direktno u laboratorijama može biti jedan od odgovora na te izazove.

Dok je tehnologija uzgoja mesa u laboratoriji već postala poznata, ideja o proizvodnji voća bez klasičnog uzgoja na drveću ili žbunju predstavlja pravu inovaciju. Proizvonja se vrši uzgajanjem ćelija u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Ovaj pristup je postao popularan, kako smo naveli, kroz proizvodnju mesa bez potrebe za uzgojem a potom usmrćivanjem životinja. Umesto toga, ćelije životinje se uzimaju i kultivišu u laboratoriji do trenutka kada formiraju pravo meso.

Kroz uzgoj ćelija u specijalizovanim laboratorijskim uslovima, naučnici iz Plant & Food Research-a pioniri su u oblasti ćelijske hortikulture. Dakle, osim mesa, trenutno se na Novom Zelandu rade istraživanja i o laboratorijskom uzgoju voća, a u početnim istraživanjima, koristile su se jabuke, borovnice, trešnje, breskve i grožđe, navodi se na sajtu kompanije “Plant & Food Research”.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto-ilustracija: Pixabay (manseok_Kim)

Zašto je ovo važno? Dr Ben Šon, vođa programa “Food by Design” kompanije “Plant & Food Research”, ističe da tehnologija laboratorijskog uzgoja hrane otvara vrata mnogim prednostima. Manja potrošnja resursa, pozitivan uticaj na životnu sredinu i mogućnost precizne kontrole nad proizvodnjom, samo su neke od njih. Uzgoj voćnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju – poput jezgra ili kore, mogu smanjiti i otpad. Dok su u centru pažnje uglavnom bili meso i morski plodovi uzgojeni u laboratoriji, ćelijska hortikultura je i dalje u relativnom nastajanju, ali ima ogromno obećanje.

Ipak, put inovacije nije bez prepreka. Ključni izazov je proizvesti voće koje će, osim nutritivne vrednosti, imati i autentičan ukus, teksturu i izgled, takođe navodi kompanija. 

Osim direktnog uzgoja voća, istraživanje pruža i dublje uvide u biologiju voćnih ćelija, što može pomoći u kreiranju boljih sorti voća za tradicionalnu poljoprivredu.

U eri kada urbanizacija i rastuća potreba za hranom postavljaju izazove pred tradicionalne metode proizvodnje, laboratorijski uzgoj voća može biti ključna karika ka održivoj i sigurnoj prehrambenoj budućnosti. I dok hrana iz laboratorije možda predstavlja budućnost prehrane, važno je pažljivo razmotriti sve prednosti i izazove koji prate ovu revolucionarnu tehniku. Ono što je sigurno je da nas očekuju zanimljiva vremena u svetu prehrambene industrije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti

Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HKe Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK Paito HK
Situs Toto
Situs Toto
Situs Toto
Situs Toto
Slot Dana
Taruhan Bola
slot bola
bola slot
Toto Slot
rujak bonanza
Situs Slot Online
Toto Slot
Toto Slot
situs slot online
slot gacor
slot demo
slot demo
slot bola
slot bola
Toto Slot
situs slot gacor
slot dana
slot88 gacor
live draw
live draw
Toto Slot
slot gacor
Toto Slot
toto slot
toto slot
Slot Demo
Toto Slot
Toto Slot
Akun Toto
Paito HK
Akun Toto