Aleksandar Antić: Srbija će postati ozbiljan igrač na tržištu električne energije (FOTO)

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je potrebna zajednička regionalna politika i saradnja kroz regionalne projekte u energetici, koji treba da obezbede energetsku sigurnost država.

“Trebalo bi više da sarađujemo i da tražimo dodirne tačke kroz regionalne projekte interkonekcije“, rekao je Antić na Srpskom ekonomskom forumu u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija u tom pravcu razvija svoje prioritete, a najveći izazov je sigurno snabdevanje gasom.

“Uložili smo mnogo napora i mogu da kažem da smo na dobrom putu i da imamo nekoliko važnih projekata“, kazao je ministar rudarstva i energetike.

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je za Srbiju projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom jedan od prioriteta i najznačajniji zajednički projekat koji će EU, preko IPA fondova, podržati sa skoro 50 miliona evra.

“Mi smo se izborili za daleko veće učešće EU kroz IPA za 2017. godinu i u decembru očekujemo da to bude usvojeno – 49,6 miliona evra kao grant za podršku tom projektu, koji je prepoznat kao projekat od zajedničkog interesa za EU”, istakao je Antić.

Kako je rekao, taj projekat se u mandatu ove i prethodne vlade realizuje u nivou najviših prioriteta.

“Pre nego što smo mi počeli time da se bavimo, govorilo se o malom doprinosu EU za njegovu realizaciju. Pretpostavljam da je to bio ključni problem, jer taj projekat zaslužuje daleko veću podršku i kad je srpska deonica u pitanju“, odgovorio je Antić na pitanje – zašto se toliko dugo, gotovo 10 godina, čeka na taj projekat.

Foto: mre.gov.rs

On je dodao da su dva projekta rangirana kao glavni prioriteti – interkonekcija Grčka-Bugarska i interkonekcija Bugarska -Srbija.

“Ta dva projekta moraju da se realizuju u nekoj dinamici sa realizacijom projekta Južni gasni koridor i LNG terminali. U svakom drugom slučaju – to bi bile samo cevi kroz koje ne bi imalo šta da poteče“, kazao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Da bi projekat interkonekcije sa Bugarskom imao smisla, bila su potrebna dva elementa – da obezbedimo ozbiljnu finansijsku podršku kakvu su dobili Bugari – i mi smo se za to izborili i da se razvije projekat interkonekcije Grčka-Bugarska,” zaključio je on.

Osim toga, kako je istakao, ozbiljno se razmatra i interkonekcija sa Rumunijom.

“Turski tok je takođe jedan od projekata koji se ozbiljno razvija. Mi taj projekat ozbiljno razmatramo i kalkulišemo“, rekao je Antić.

Foto: mre.gov.rs

Srbija, kako je dodao, ima i veliki broj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, u različitim fazama izgradnje je 500 megavata iz obnovljivih izvora energije, najviše iz vetra.

“Srbija će postati ozbiljan igrač na tržištu električne energije. To će biti još jedan od segmenata regionalne saradnje“, kazao je srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je istakao i da je jedno od posebnih pitanja regionalne saradnje i izrada regionalne berze električne energije.

(Ministarstvo rudarstva i energetike)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti