Godina 2024. je šesta godina zaredom koja pokazuje nestalan hidrološki ciklus, a bila je i najtoplija godina u 175 godina posmatranja, navodi se u Izveštaju o stanju globalnih vodnih resursa za 2024. godinu, koji je objavila Svetska meteorološka organizacija (WMO).
Prethodna godina je obeležena rekordnim vrućinama, klimatskim ekstremima i raširenim posledicama povezanim s vodom. Prema Izveštaju o globalnim vodnim resursima, prekomerne i nedovoljne količine vode izazivaju niz povezanih posledica. Ekstremi su se ogledali kroz celi vodni ciklus: reke, rezervoari, jezera, podzemne vode i glečeri pokazali su značajna odstupanja od proseka.
Protekle godine svi glečerski regioni na svetu izvestili su o gubitku leda. Mnogi mali glečeri su već dostigli ili će uskoro dostići „pik vode“, trenutak kada topljenje glečera dostigne svoj maksimum, nakon čega se smanjuje zbog smanjenja veličine glečera.
Pročitajte još:
- Istraživanje Dunava: Naučna saradnja za očuvanje ekosistema najvećeg rečnog sliva u Evropi
- Energetski bilans CG 2024 – hidrološki izazovi proizvodnje i veća potrošnja električne energije
- Rumunski energetski gigant Hidroelectrica beleži pad profita od 41 odsto usled suša
Bila je to i najtoplija godina u istoriji, sa početkom El Ninja događaja koji je uticao na glavne slivove reka, doprinoseći sušama u severnoj Južnoj Americi i basenu Amazona, kao i u južnoj Africi.
U poslednjih šest godina, samo trećina globalne površine slivova reka imala je normalne uslove protoka u poređenju sa prosekom iz 1991–2020. To znači da dve trećine imaju previše ili premalo vode, što odražava sve nepredvidljiviji hidrološki ciklus.
Prema podacima UN Water, procenjuje se da će 3,6 milijardi ljudi trenutno imati nedovoljan pristup vodi najmanje mesec dana godišnje, a taj broj će se povećati na više od pet milijardi do 2050. godine.
Posledice ovakvih nedostataka, posebno u kontekstu ekstremnih hidroloških događaja, jasno ističu potrebu za boljim praćenjem, sistemima ranog upozorenja i prilagodljivim upravljanjem vodom.
Energetski portal





