Vazduh u zatvorenom prostoru može biti zagađeniji nego na otvorenom

Ljudi mogu biti izloženi zagađenom vazduhu unutar svojih domova, čak i ako je spoljašnji kvaliteti vazduha dobar, otkriva novo istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta u Birmingenu koristili su niskobudžetne senzore i inovativne tehnike tokom dvonedeljne analize kako bi uporedili čestice u tri domaćinstva – otkrivši da su nivoi zagađenja u svakom domu bili viši i promenljiviji nego spoljašnji nivoi.

Pronađene su značajne razlike u nivoima čestica između tri kuće, pri čemu je jedan dom devet puta premašio 24-časovni limit PM2.5 prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) – što naglašava važnost praćenja kvaliteta unutrašnjeg vazduha.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports, a ovo je drugi rad programa za postdiplomske studente koji se bave pitanjem zagađenja vazduha pod nazivom McCall MacBain Clean Air Fellows.

„Studija je pokazala potrebu za praćenjem zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru, jer ljudi mogu imati nezdrav vazduh kod kuće čak i ako je spoljašnji vazduh dobar”, kaže Ketrin Ratboun, koautorka i saradnica za čisti vazduh.

Pročitajte još:

Istraživači su identifikovali pet različitih faktora koji doprinose PM česticama u unutrašnjim prostorima – dva koja se odnose na aktivnosti unutar kuće, poput povećanog kretanja stanara, i tri koja su povezana sa spoljnim faktorima, kao što je ventilacija iz kuhinje obližnjeg restorana. Otkrili su da su veće čestice (PM10) imale tendenciju da brže padnu u poređenju sa manjim česticama (PM1, PM2.5).

Univerzitet u Birmingenu je na čelu istraživanja uzroka i posledica zagađenja vazduha po ljudsko zdravlje u Velikoj Britaniji i širom sveta. Birmingen ima više od 100 istraživača koji proučavaju čist vazduh kroz svojih pet fakulteta.

Štetni mirisne sveće

Unošenje osveživača vazduha, rastopina od voska, sredstava za čišćenje podova, dezodoranasa i sličnih hemikalija dovodi do toga da se vazduh brzo puni nanočesticama, koje su dovoljno male da uđu duboko u pluća, otkriveno je kroz niz istraživanja. Vosak i drugi mirisni proizvodi otpuštaju terpine, hemijske komponente odgovorne za miris. S obzirom na to da sadrže veću koncentraciju mirisnih ulja nego mnoge sveće, oni emituju više terpena u unutrašnji vazduh.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti