U svetu gde se moda menja brže nego ikada, sve je veći pritisak na prirodne resurse i životnu sredinu. Industrija mode, poznata po svojoj dinamici i inovacijama, jedan je od najvećih zagađivača na globalnom nivou. Iz tog razloga, održiva moda postaje ne samo trend, već i nužnost, a jedno od značajnih dostignuća na ovom polju dolazi iz laboratorije inovativne kompanije Sabant.
Njeni osnivači, Tamara Vučetić i Andrej Marić iz Zagreba, došli su na ideju da od ostataka ječmenog slada, otpada nastalog iz industrije piva, stvore visokokvalitetni materijal pod nazivom „Beer Skin™“ (koža od piva).
Tamara Vučetić, koja je master studije iz oblasti modnog preduzetništva završila u Amsterdamu, otkriva nam da je „Beer Skin“ svestran materijal, čije karakteristike zavise od toga šta od njega želimo da napravimo.
– Ako se radi o materijalu namenjenom za izradu odeće, govorimo o rastegljivom, tankom i laganom materijalu. Međutim, ako neko želi da napravi torbicu ili novčanik, tada pričamo o debljim i rigidnijim materijalima. Ono što se može napraviti od „Beer Skin-a“ ograničeno je samo kreativnošću onoga ko ga koristi – objašnjava naša sagovornica.
U FOKUSU:
- Održivo bankarstvo za sigurnu budućnost
- Kako biljke čiste životnu sredinu od štetnih supstanci
- Zeleni napredak Mađarske
Ona se osvrnula i na sam početak ovog nesvakidašnjeg poslovnog poduhvata ističući da je, dok je vodila svoj modni brend, želela da koristi biljne materijale, ali oni tada nisu zadovoljavali potrebne standarde kvaliteta niti su bili dovoljno dostupni.
– Iz ove frustracije zapravo je proizašla ideja da stvorim sopstveni materijal na bazi bilja. Sama ideja da koristimo pivo, odnosno pivski trop, došla je delimično slučajno, jer smo moj poslovni partner Andrej i ja živeli preko puta Zagrebačke pivare, a da ne spominjem da je kompanija započeta uz, naravno, pivo – kaže Vučetić i šaljivo dodaje da nisu mogli da propuste priliku da negde kažu „Patike su mi od piva!“
Kada je reč o procesu proizvodnje materijala, Tamara objašnjava da sve počinje sakupljanjem iskorišćenog ječmenog slada iz pivara sa kojima kompanija Sabant sarađuje. Ovaj dragoceni resurs, koji se inače velikim delom baca kao otpad, sakuplja se pre nego što počne da fermentiše, zatim se suši i melje. Mlevenje je ključni korak jer se time postiže specifična granulacija neophodna za integraciju biljne materije u formule za dobijanje kože od piva. „Beer Skin“ se proizvodi u saradnji sa italijanskim partnerima kompanije Sabant, i to prema formulaciji koju su mladi preduzetnici razvili uz pomoć stručnjaka sa zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta.
Na ovaj način je tržište materijala bogatije za ekološku i održivu alternativu veštačkoj koži, za čiju se proizvodnju često koriste toksični materijali i plastika.
– Naš cilj oduvek je bio da koža na bazi biljaka zameni standardne dostupne veštačke materijale, poput onih koji se nazivaju veganskom kožom, te da se smanji količina plastike koja se koristi u proizvodnji ovih materijala. Prelaskom sa standardne veganske kože na kožu biljnog porekla, mogli bismo smanjiti količinu proizvedene plastike za nekoliko miliona tona godišnje – ističe Andrej Marić.
Priredila: Milena Maglovski
Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ENERGETSKA TRANZICIJA