EPCG u velikom investicionom ciklusu – poseban fokus na OIE

Elektroprivreda Crne Gore nalazi se u investicionom ciklusu vrednom skoro 300 miliona eura, sa posebnim fokusom na obnovljivim izvorima energije, rekao je Ivan Bulatović, izvršni direktor EPCG, na konferenciji o ekonomiji MONTENEGRO 2024, koju je organizovala Privredna komora Crne Gore.

On je, učestvujući na panelu „Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana“, istakao da izazov predstavlja činjenica da 40 odsto električne energije dolazi iz termoelektrane Pljevlja, koja ima ključnu ulogu u elektroenergetskom sistemu zemlje.

Stoga je najavio početak izgradnje prve vetroelektrane u vlasništvu EPCG i potpisivanje ugovora sa Nemačkom razvojnom bankom za finansiranje osmog agregata hidroelektrane Perućica, u okviru rekonstrukcije i dogradnje.

Pročitajte još:

Posebno se osvrnuo na projekat Solar 5000+, koji uključuje ugradnju solarnih panela na stambenim objektima, istakavši da su potpuno posvećeni zelenim projektima, te da će u narednom periodu realizovati još veći broj takvih inicijativa.

Takođe je naglasio da je prošle godine izdato 1,5 gigavata u dozvolama za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, što predstavlja ogroman energetski potencijal s kojim će EPCG u jednom trenutku raspolagati.

„Verujem da energije iz obnovljivih izvora neće nedostajati“, zaključio je Bulatović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti