Ušće Shopping Center: Kako smanjujemo aero-zagađenje primenom inovativnog sistema?

Krajem februara 2024. godine, kompanija MPC Properties je u saradnji s Institutom „Mihajlo Pupin“ doo. Beograd u uz podršku UNDP i Ministrava zaštite životne sredine Republike Srbije, omogućila da se instalira inovativni energetski-neutralan sistem za smanjenje aero-zagađenja na platou ispred objekta iz svog portfolija, Ušće Shopping Centra.  Ovaj projekat, pored ekoloških efekata ima i širi društveni značaj budući da na taj način utičemo na širenje svesti o značaju očuvanja naše životne sredine, kao i da gradimo održivo okruženje, promovišemo Zelenu Agendu i korišćenje energije iz okolnih alternativnih izvora u što većoj meri. 

Kako funkcioniše izgrađeni energetsko-neutral sistem?

Foto: MPC Properties

Postavljen tako da može da koristi proizvedenu energiju iz alternativnih izvora – kinetičku energiju saobraćaja i energiju vetra, ovaj sistem omogućava funkcionisanje dva postrojenja za prečišćavanje vazduha u spoljašnjoj sredini, u okviru Ušće biznis kompleksa.. 

Od kraja februara do danas postignuti su preliminarni rezultati koji ukazuju na to da instalirani sistem ima dobre perspektive za generisanje dobrih rezultata u narednim godinama.

Ako razmatramo pokazatelje rada sistema za smanjenje aero-zagađenja, koji čine dva postrojenja postavljena na platou ispred ulaza u UŠĆE Shoppong Center, merenjima je u martu utvrđeno da sistem daje očekivane efekte s napomenom da prava merenja s analizom pozitivnog uticaja očekujemo tek u narednom periodu – od novembra 2024. do  marta 2025. godine. Naime, u vreme kada je sistem postavljen klimatske prilike su bile takve da su prosečne dnevne temperature bile iznad višegodišnjeg proseka za taj period godine. To je uzrokovalo minimalan intenzitet grejanja u našem gradu i  samim tim neznatan rad kotlarnica koje su najveći zagađičači gradskog vazduha. Uz to, u navedenom periodu su udari košave bili prilično izraženi tako da je realno aero-zagađenje bilo na granici tolerancije uticaja na zdravlje stanovništva. U takvim okolnostima, postrojenje za prečišćavanje vazduha nije moralo da radi u punom kapacitetu pa se očekuje da će u predstojećoj grejnoj sezoni biti moguće uraditi mnogo dublju analizu i projekciju efekata na duži vremenski period.

Pročitajte još:

S druge strane, energetski uređaji postavljeni u podzemnoj garaži UŠĆA i izvan, kod Ušće poslovne zgrade, dali su konkretnije pokazatelje. Radijalna vazdušna turbina je, na lokaciji na kojoj je postavljena, proizvela devetostruko više energije nego što je izmereno prvog meseca kada je turbina postavljena. Rezultati bi verovatno bili još ubedljiviji da je turbina povezana s realnim potrošačima kako je planirano (stanica za punjenje elektro-bicikala, personalnih uređaja, itd.), očekuje se da to bude realizovano u narednom periodu u saradnji s Institutom „Mihajlo Pupin“ iz Beograda koji su i projektovali i izradili ovu turbinu.

Podne prelaznice, postavljene na prvom nivou (-1) podzemne garaže su pokazale zavidnu otpornost prilikom korišćenja u toku proteklih 7 meseci koliko su u upotrebi. Posetioci UŠĆA su, dakle, prelaskom preko ovih prelaznica proizvodili električnu energiju. Uočeni su manji nedostaci uzrokovani montažom mehanike prelaznica što će u narednim  mesecima biti unapređeno. Razmišlja se o postavljanju još nekoliko ovakvih prelaznica kako bi svi ulazni pravci bili „pokriveni“ ovim uređajima za korišćenje alternativnog izvora – kinetičke energije vozila u pokretu. Takođe, trebalo bi u perspektivi osmisliti i realizovati povezivanje upravljačkog elektro-ormana podne prelaznice s realnim potrošačima u garaži (signalizacije, osvetljenja, ventilacije i sl.) što bi unapredilo sam sistem i približio ovu temu široj javnosti. 

Imajući u vidu prethodni pregled rezultata projekta, ističemo da kompanija MPC Properties posvećeno radi i s puno entuzijazma podržava i podstiče korišćenje alternativne, zelene energije i aplikacija u cilju višeg stepena održivosti naše životne sredine.  Radujemo se svim narednim koracima, kako na ovom projektu, tako i u svim budućim na kojima posvećeno radimo.

Izvor: MPC Properties

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti