Počinje grejna sezona – da li je sve spremno?

U Srbiji je zvanično počela grejna sezona, a tim povodom predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su sa najvažnijim energetskim subjektima o pripremljenosti.

Kako se navodi, konstatovano je da je obezbeđeno dovoljno energenata, da su remonti u toplanama uspešno završeni i da je sve spremno za isporuku toplotne energije.

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kad je reč o proizvodnji uglja, električne energije i pogonskom spremnosti. Istaknuto je su zalihe uglja kao i akumulacije na visokom nivou, da se remonti završavaju prema planu i da će EPS obezbediti pouzdanu proizvodnju energije tokom grejne sezone.

Predstavnici „Elektrodistribucije Srbije” istakli su da su tokom ove godine realizovana najveća ulaganja u distributivni sistem, zamenu 34.000 starih stubova betonskim, modernizaciju 2.400 kilometara mreže i postavljanje više od pola miliona digitalnih brojila. Kako kažu, time je unapređena sigurnost snabdevanja električnom energijom širom zemlje, omogućeno brže otklanjanje kvarova i smanjenje prekida u snabdevanju. Naglasili su i da nakon duže od decenije postoji visoka popunjenost opreme u magacinima i da je na vreme završena seča rastinja.

Pročitajte još:

Na sastanku su predstavljeni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta, snabdevanju i distribuciji u gasnom sektoru. Ukazano je da će se posebna pažnja posvetiti potencijalnom prekidu snabdevanja prirodnim gasom iz pravca Ukrajine, kako bi se analizirao uticaj ovog događaja na transportni gasni sistem i posledično na isporuku gasa u potrebnim količinama toplanama u Srbiji.

Foto-ilustracija: Freepik (frimufilms)

Pored toga, kako su naveli, dogovorene su dodatne količine snabdevanja gasom iz Azerbejdžana tokom predstojeće zime, a radi se i na osiguravanju dodatnih količina iz Rusije. Takođe, sve je obezbeđeno za sigurno snabdevanje, iako dođe do rasta tražnje za gasom usled potencijalno niskih temperatura.

Iz JKP Gradske toplane Niš, potvrdili su da je sve spremno za grejnu sezonu. Prema rečima Darka Pejčića, tehničkog direktora ove toplane, podsetio je da je Gradska toplana u toku ovu godine uložila značajna sredstva u najveći toplotni izvor ,,Krivi vir’’, kako bi se unapredila energetska efikasnost i smanjenje emisija azotnih oksida.

,,Ne očekujemo značajnije probleme, s obzirom na to da smo u toku leta odradili sve funkcionalne probe, simulirali smo početak grejne sezone’’, rekao je Pejčić i dodao da ipak, pošto je sistem bio izvan funkcije preko pet meseci, obavljene su i dodatne funkcionalne probe.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti