Vlada usvojila niz sporazuma o saradnji sa Turskom

Vlada Republike Srbije usvojila je više sporazuma o saradnji sa Republikom Turskom u različitim sektorima, čime se dodatno jača bilateralna saradnja dve zemlje. Memorandumi o razumevanju obuhvataju oblasti poput rada, zapošljavanja, privrede, industrije, energetske tranzicije, medija, omladine, sporta, kao i upravljanja katastrofama i vanrednim situacijama.

Pored toga, Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, koje omogućavaju uvoz selekcionisanog materijala iz ekološki sličnih regiona, olakšavajući tako proces pošumljavanja u Srbiji. Novim zakonom proširene su i nadležnosti diplomiranih inženjera šumarstva u ovoj oblasti.

Usvojen je i izmenjeni Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, čime se uvodi reciprocitet sa Evropskom unijom. Time sorte poljoprivrednog bilja priznate u EU automatski postaju priznate i u Srbiji, što pojednostavljuje proces registracije i priznavanja sorti.

Pročitajte još:

Na sednici je doneta i Uredba o nastavku Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za 2024. godinu, za koji je obezbeđeno 950 miliona dinara. Program je dobio ogroman odaziv građana, te je nastavak realizacije ključan za podršku razvoju ruralnih sredina.

Vlada je takođe usvojila Program podrške ekonomskom razvoju manje razvijenih opština kroz promociju ženskog preduzetništva na selu, s ciljem ekonomskog i političkog osnaživanja žena, posebno iz osetljivih grupa.

Produžena je i privremena zabrana uvoza drvenih peleta za narednih 90 dana, usled još uvek prisutnih poremećaja na tržištu ovog energenta.

Kao važan korak ka energetskoj tranziciji, usvojen je i projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana sa baterijskim skladištenjem na teritoriji opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac. Ovaj projekat doprineće smanjenju zavisnosti od uvoza električne energije i osiguraće dugoročno snabdevanje po pristupačnim cenama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti