Geotermalna energija: budućnost mađarske zelene ekonomije

Mađarska godinama unazad zauzima mesto među vodećim zemljama u Evropi kada se govori o direktnoj upotrebi geotermalne energije, sa planom značajnog povećanja upotrebe do 2030. godine. Štaviše, prema usvojenoj Nacionalnoj koncepciji za korišćenje geotermalne energije, teži se da ova oblast postane ključna grana mađarske zelene ekonomije i održivog razvoja.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu Vlade Mađarske, planira se povećanje trenutne upotrebe sa oko 6,4 petadžula na 12-13 petadžula, čime bi udeo ove energije u proizvodnji toplotne energije porastao sa 6,5 odsto na 25-30 odsto. Na ovaj način, korišćenje geotermalne energije moglo bi do 2035. godine da zameni značajnu količinu gasa, čime bi se smanjila zavisnost od uvoza.

U Karpatskoj kotlini, debljina zemljine kore je manja nego što je prosek u Evropi, zbog čega su podzemne temperature u toj oblasti više. Takođe, stene u ovom području mogu da skladište velike količine prirodnih podzemnih voda, koje se obnavljaju padavinama. To znači da Mađarska ima dobre uslove za raznovrsnu upotrebu geotermalne energije.

Pročitajte još:

Iako je nakon 2010. godine proizvodnja geotermalne toplotne energije povećana više od četiri puta, postoji još značajnog prostora za dalju upotrebu ove energije.

Foto-ilustracija: Pixabay (Gruendercoach)

Sektor geotermalne energije u poslednje vreme ponovo je dobio zamah zahvaljujući novom, fleksibilnom sistemu dozvola, kao i osnivanjem Mađarskog geotermalnog klastera. Pored toga, treba istaći i nastavak nacionalnog geotermalnog istraživačkog programa, a tu su i fondovi dodeljeni u okviru Akcionog plana za klimatsku i prirodnu zaštitu, koji smanjuju finansijske rizike povezane sa geotermalnim bušenjem. Na kraju, otvoren je i poziv za sredstva iz švajcarskih fondova, koja će doprineti modernizaciji postojećih termalnih bunara.

Da bi se postigli brzi rezultati, država planira da igra veću ulogu u istraživanju i promovisanja geotermalne energije. Očekuje se da će obezbediti stabilno finansijsko okruženje kako bi smanjila rizike i omogućila povoljne uslove za ulaganje. Nacionalna koncepcija, koju je pripremilo Ministarstvo energetike, dostupna je javnosti na njihovom sajtu.

Ovi napori predstavljaju značajan korak ka jačanju energetske nezavisnosti Mađarske i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, čime se doprinosi globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti