Skupština Srbije raspravlja o eksploataciji litijuma

Na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Srbije, koja treba da se održi danas, predviđeno je razmatranje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Predlog za promene podnelo je 86 poslanika, kada su tražili da se zabrane primenjena geološka istraživanja i eksploatacija i prerada bora i litijuma.

Ovaj predlog za izmenu Zakona o rudarstvu potpisan je od strane poslanika više opozicionih poslaničkih grupa, uključujući Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Mi snaga naroda, kolicije NADA, Mi – Glas iz naroda, Stranku slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i druge, kao i samostalni poslanici.

Pročitajte još:

Ovo je drugi pokušaj da se održi sednica o iskopavanju litijuma. Pre više od nedelju dana bilo je najavljeno da će se o ovoj tački raspravljati po završetku rasprave o rebilansu budžeta. Međutim, kako navodi RTS, tokom vanrednog zasedanja gde je glavna tačka bio rebalans budžeta, nije bilo vremena.

Za predstavnika predlagača izabrana je Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka. Predlagači zakona, tražili su da se izmene i dopune zakona donesu po hitnom postupku.

Ana Brnabić, predsednica parlamenta rekla je za RTS da je sve spremno za sednicu i da je to važna tema za građane koji su uplašeni.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti