Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području celog entiteta

Vlada Federacije BiH je na telefonskoj sednici proglasila stanje prirodne nesreće na području celog entiteta, usled katastrofalnih poplava.

Apokaliptični prizori, katastrofalnih poplava, odrona i klizišta u slivu reke Neretve. Najkritičnije je u Јablanici gde je se i dalje traga za nastradalima. Poplave i klizišta su i u Konjicu i Kiseljaku. Spasilački timovi tragaju za nestalima.

Foto: Planinarsko društvo „Prenj-Glogošnica 1979“

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura nakon veoma teškog dana i obilaska poplavljenih područja kazao je da je dosta mesta bez struje, ali i da su nažalost ugašena tri života.

“Najblaže rečeno stanje u ovim opšinama je alarmantno. Јutros od pola tri sam bio na terenu sa policijskim službenicima, budili smo ljude, ne znajući šta će se dogoditi”, kazao je Klisura, prenosi RTRS.

Timovi Republičke uprave civilne zaštite nalaze se u Јablanici i od jutros tragaju za nestalima i raščišćavaju puteve.

Nakon poziva iz Federalne uprave civilne zaštite, Civilna zaštita Srpske juče je uputila Mašinski tim i deo Tima za urbano traganje i spasavanje u Јablanicu, gde su odmah angažovani u akciji traganja i spasavanja ljudi, te saniranja posledica nezapamćenog nevremena koje je odnelo ljudske živote i napravilo veliku materijalnu štetu.

Pročitajte još:

Vođa Specijalizovane jedinice za spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Mladen Kulić rekao je za RTRS da će čitav dan biti na terenu i sve kapacitete staviti na raspolaganje.

Na putevima koji vode od Јablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj zbog posledica katastrofalnih poplava i klizišta koji su zahvatili taj deo Hercegovine i doline Neretve, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti