Bugarska i SAD proširuju saradnju na izgradnji nove nuklearne elektrane u Kozloduju

Bugarska i Sjedinjene Američke Države najavile su proširenje međuvladinog sporazuma o saradnji u oblasti energetike, koji će obuhvatiti izgradnju nove nuklearne elektrane u Kozloduju, kao i razvoj bugarskog civilnog nuklearnog programa. Ova inicijativa dolazi nakon razgovora između bugarskog ministra energetike Vladimira Malinova i Džefrija Pajata, pomoćnika državnog sekretara za energetske resurse SAD.

Cilj proširenog sporazuma je dalje produbljivanje bilateralne saradnje između dve zemlje, posebno u oblastima obnovljivih izvora energije (OIE), nafte i prirodnog gasa.

„Ostvarili smo poverenje kroz uspešnu saradnju i sigurni smo da će zajednički rad doneti stabilnost i energetsku bezbednost, ne samo Bugarskoj već i čitavom regionu“, izjavio je ministar Malinov.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je i inicijativa za Vertikalni gasni koridor, projekat od strateške važnosti za energetsku bezbednost jugoistočne Evrope. Trenutno su u toku projektne aktivnosti na izgradnji nove infrastrukture u Bugarskoj, a planirano je da se završe do kraja 2025. godine. Ovaj projekat je u simbiozi sa terminalom za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu i proširenjem skladišta gasa „Čiren“, što će doprineti energetskoj nezavisnosti ne samo Bugarske, već i zemalja poput Moldavije i Ukrajine.

Pročitajte još:

Podrška američke Eksim banke

Tokom posete SAD-u, ministar Malinov se sastao i sa predsednicom Eksim banke, Ritom Luis, koja je potvrdila punu podršku ove finansijske institucije za izgradnju 7. i 8. bloka nuklearne elektrane Kozloduj. Eksim banka će razviti finansijsku konstrukciju i obezbediti sredstva za projekat do kraja sledeće godine, što će značajno doprineti implementaciji prioritetnih energetskih projekata u Bugarskoj.

Malinov je istakao i interesovanje Bugarske za američko iskustvo u razvoju malih modularnih reaktora, koje će pomoći zemlji da postigne ciljeve niskougljenične ekonomije zasnovane na čistoj energiji.

Jedan od važnih koraka u realizaciji projekta 7. i 8. bloka u Kozloduju je angažovanje međunarodne advokatske firme Pilsburi (eng. Pillsburi Winthrop Shaw Pittman), koja ima preko 50 godina iskustva u oblasti nuklearne energije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti