Slovenija donela Uredbu o sprovođenju EU uredbe o baterijama i otpadnim baterijama

Slovenija je prepoznatljiva po razvoju obnovljivih izvora energije i održivim politikama, ali sa rastom upotrebe novih tehnologija, posebno onih koje se oslanjaju na baterije, važno je pravovremeno rešiti pitanje reciklaže tih baterija i materijala kao što su nikl, litijum, i kobalt. Kako trenutna infrastruktura bude zastarevala u narednim godinama ili decenijama, suočićemo se sa potrebom njene zamene i reciklaže novonastalog otpada. Zato je važno pravovremeno razviti održiva rešenja za reciklažu i upravljanje otpadom kako bi se sprečilo gomilanje zastarelih tehnologija u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Frank Wang)

Stoga, Slovenija je donela uredbu kako bi unapredila svoje ekološke politike kroz usvajanje Uredbe o sprovođenju Uredbe (EU) o baterijama i otpadnim baterijama, čime se implementira evropska Uredba 2023/1542/EU. Ovaj potez usklađuje slovenačke zakone sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora. Uredba predstavlja temeljni pravni okvir koji omogućava efikasniju kontrolu nad svim aspektima životnog ciklusa baterija – od njihove proizvodnje, distribucije, pa sve do njihovog zbrinjavanja i reciklaže.

Uredbom se postavljaju konkretne obaveze za sve učesnike u lancu baterija, od proizvođača i uvoznika, pa sve do distributera i krajnjih korisnika. Njeni ključni ciljevi su osiguranje veće sigurnosti baterija, produženje njihovog veka trajanja, kao i smanjenje ekološkog otiska koji nastaje njihovim korišćenjem, navodi se na sajtu Ministarstva privrede, turizma i sporta Slovenije.

Pročitajte još:

Novi propisi zahtevaju od proizvođača i distributera baterija da prate strože standarde za sigurnost, održivost i označavanje. To znači smanjenje upotrebe opasnih materijala i omogućavanje lakšeg recikliranja, što direktno doprinosi smanjenju zagađenja.

Ministarstvo privrede, turizma i sporta zaduženo je za nadzor nad stavljanjem baterija na tržište, dok Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike upravlja pitanjima vezanim za postupanje sa otpadnim baterijama. Njihova nadležnost proširena je kontrolama u svim fazama – od proizvodnje, preko upotrebe, do odlaganja.

Pored ministarstava, inspekcijski organi imaju ključnu ulogu u sprovođenju novih propisa. Inspekcije će nadzirati tržište kako bi osigurale da su baterije koje se prodaju u Sloveniji u skladu sa evropskim standardima. Ovo obuhvata kontrolu kvaliteta, sigurnosti, kao i ekološkog aspekta baterija, dok će strogi nadzor nad otpadnim baterijama osigurati pravilno zbrinjavanje i minimizirati štetu po okoliš. Uvođenje novčanih kazni za prekršaje dodatno jača pravnu i ekološku odgovornost svih učesnika na tržištu baterija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti