Sve više ljudi pronalazi posao u sektoru obnovljivih izvora energije

Prethodna godina donela je rekordan porast broja radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije, sa skokom od čak 18 odsto u odnosu na 2022. godinu. Prema najnovijem „Godišnjem pregledu obnovljivih izvora energije i poslova za 2024. godinu“, koji su objavili Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) i Međunarodna organizacija rada (ILO), broj zaposlenih u ovom sektoru dostigao je neverovatnih 16,2 miliona ljudi.

Iako ovo ukazuje na neprekidni razvoj proizvodnih kapaciteta i širenje proizvodnje opreme za obnovljive izvore, pažljiviji pogled na podatke otkriva globalne nejednakosti. Kina, svetski lider u sektoru obnovljive energije, zaslužna je za gotovo dve trećine novih solarnih i vetrogeneratora postavljenih prošle godine, sa čak 7,4 miliona radnih mesta u ovoj industriji, što čini 46 odsto svetskog broja.

Evropska unija, Brazil, Sjedinjene Države i Indija zajedno doprinose sa nešto manje od četiri miliona radnih mesta, dok Afrika, sa svega 324.000 zaposlenih, ostaje na margini globalnih investicija u obnovljive izvore energije.

Kao i prethodnih godina, najdinamičniji sektor bio je solarna industrija, koja je podržala čak 7,2 miliona radnih mesta širom sveta, pri čemu Kina dominira sa 4,6 miliona zaposlenih. Snažne investicije Kine omogućile su i jugoistočnoj Aziji da se istakne kao novo izvozno čvorište za solarne panele.

Pročitajte još:

Biogoriva su zauzela drugo mesto po broju radnih mesta, sa Brazilom na vrhu liste, dok hidroenergija beleži opadajući trend, izgubivši deo radne snage u 2023. godini. Sa druge strane, sektor vetrogeneratora ostaje stabilan, predvođen Kinom i Evropom, koje zajedno čine više od 70 odsto globalne radne snage u ovoj industriji.

Iako su ovi podaci impresivni, oni takođe ukazuju na izazove koji stoje pred zemljama poput onih u Africi. Uprkos ogromnom potencijalu za obnovljive izvore, ovaj kontinent prima samo mali deo globalnih investicija. Međutim, rešenja poput decentralizovane obnovljive energije, posebno u udaljenim područjima, mogla bi promeniti tu sliku, pružajući održivu energiju i otvarajući nova radna mesta.

„Ako želimo da postignemo globalni cilj utrostručenja kapaciteta obnovljivih izvora energije do 2030. godine, svet mora povećati svoje napore i podržati regione koji zaostaju,“ rekao je generalni direktor IRENA-e, Frančesko La Kamera ističući da energetska tranzicija ne sme ostati ograničena na nekoliko regija.

Sa ženama koje čine 32 odsto radne snage u obnovljivim izvorima, nejednakosti i dalje ostaju prisutne. Stručnjaci upozoravaju da obrazovanje i obuka moraju biti inkluzivniji kako bi obezbedili pravičnu i održivu tranziciju za sve, posebno za žene, mlade i marginalizovane grupe.

Kako globalna energetska tranzicija ubrzava, jasno je da će podrška održivim radnim mestima i inkluzivnim politikama biti ključna za budućnost čiste energije – ne samo za lidera poput Kine, već i za zemlje koje tek treba da ostvare svoj puni potencijal u svetu obnovljivih izvora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti