Kakva sudbina čeka šumu Bajdina u Beogradu?

U beogradskom naselju Mirijevo pre nekoliko dana održana je treća sednica Komisije za planove Grada Beograda na kojoj se raspravljalo o sudbini samonikle šume Bajdina.

Ranije su rasprave bile prekinute zbog nereda izazvanih sukobom dve suprotstavljene strane, dok je nedavno održana rasprava protekla mirnije, ali bez konkretnog rešenja.

Sa jedne strane, vlasnici parcela žele da se izgradi stambeno-poslovni kompleks, dok sa druge strane građani žele da šuma ostane i da se uredi kao park. Kako javljaju domaći mediji, atmosfera na sednici bila je napeta, ali se smirila nakon što su vlasnici parcela napustili sastanak.

Predstavnik vlasnika parcela, Tomislav Petrović, tvrdio je da se neće cela šuma poseći, kao i da je trenutno područje zapušteno i puno šuta i smeća. On je takođe odbacio tvrdnje da se radi o klizištu, pozivajući se na sprovedena geološka istraživanja, javlja Beta Zelena Srbija.

Vlasnici parcela zalažu se za seču 66 hektara samonikle šume i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa za oko 15.000 ljudi.

Pročitajte još:

S druge strane, predstavnik građana, Nikola Cvetanović, iz udruženja „Mirijevo, zeleno i zdravo“, rekao je da bi izgradnja kompleksa bila „surova“ prema građanima. On je šumu nazvao „plućima Mirijeva“ i istakao da, iako nije bila zavedena kao zelena površina, ona to praktično jeste i treba tako ostati.

Građani su prikupili 2.300 potpisa protiv plana izgradnje, strahujući da bi realizacija tog plana uništila šumu, stvorila saobraćajnu gužvu i druge probleme u naselju. Cvetanović je pozvao vlasti da odbace plan i podrže građane.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da će odluka o budućnosti šume biti doneta nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama.

„Nećemo još uvek odlučivati po ovim primedbama što znači nečemo ni u korist građana koji se protive gradnji, ni onih koji su za gradnju, nećemo odlučivati dok Grad ne zauzme konačan stav o ovom prostoru“, rekao je Marko Stojčić, gradski urbanista, a prenosi Nova.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti