EU: Smanjenje zaštite vukova – korak unazad u očuvanju prirode?

Evropska komisija iznela je predlog o smanjenju statusa zaštite vuka prema Bernovoj konvenciji (eng. Bern Convention), što je podržala većina država članica Evropske unije. Usvajanjem ovog predloga, dosadašnji status strogo zaštićene vrste biće zamenjen statusom zaštićene.

Kako je navedeno, zahvaljujući statusu zaštite, ova vrsta se uspešno oporavila širom evropskog kontinenta, sa procenom gotovo udvostručenja populacije u poslednjih 10 godina. Ovakav trend doveo je do socio-ekonomskih izazova, posebno u vezi sa suživotom vuka sa ljudskim aktivnostima. Posebno se ističe problem u stočarstvu, o čemu govore podaci da vukovi svake godine ubiju preko 60.000 grla stoke u Evropskoj uniji.

Novi status značio bi da svaka odluka o eksploataciji vukova, kao što je regulisano ubijanje ili odstreljavanje, mora da bude pažljivo planirana kako bi se osiguralo da se populacija ne ugrozi.

Sledeći korak jeste da će Komisija podneti predlog sekretarijatu Bernove konvencije. Kako se objašnjava, bilo kakva izmena konvencije mora biti usvojena od strane dve trećine njenih ugovornih strana, a izmena stupa na snagu tri meseca nakon usvajanja. Ovo ostavlja prostor državama da se pripreme i prilagode novim pravilima.

Pročitajte još:

Na zvaničnom sajtu Evropskog biroa za životnu sredinu (EEB) navodi se da ova promena otvara vrata ubijanju vukova kao lažnom rešenju za štetu koja se nanosi stoci.

Foto: Pixabay.com

,,Ovom odlukom, države članice su odlučile da ignorišu poziv više od 300 organizacija civilnog društva i stotine hiljada ljudi koji su ih molili da se drže naučnih preporuka i pojačaju napore za uspostavljanje suživota sa velikim mesožderima kroz preventivne mere’’, prenosi EEB.

Sabijen Leman, viša službenica za politiku biodiverziteta u WWF-u, uputila je pitanje koje glasi – Kako možemo da tražimo od drugih regiona da štite svoj biodiverzitet i žive sa vrstama poput tigrova, lavova ili slonova, kada ne možemo živeti zajedno sa vukovima?

EEB je na svom sajtu izneo mišljenja stručnjaka koja kažu da je ovo razaranje jednog od najvećih uspeha u očuvanju u poslednjim decenijama, i da ova odluka ne samo da ugrožava decenijske napore, već predstavlja značajan korak unazad.

Bernova konvencija usvojena je 1979. godine, a na snagu je stupila 1982. godine. Ona predstavlja međunarodni ugovor Saveta Evrope koji štiti više od 500 vrsta divljih biljaka i više od 1.000 vrsta divljih životinja. Stalni komitet konvencije sastaje se godišnje u Strazburu, a Evropska unija i njene države članice su potpisnice konvencije.

Katarina Vuinac

Previous article

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti